2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Amőbaformájú épületnél is bizonyított az íves falzsalu technológia
Fotók: PERI Kft.

Amőbaformájú épületnél is bizonyított az íves falzsalu technológia

magyarepitok.hu

2024.01.31. 09:41 - Sándor Csilla

A négy méter feletti belmagassággal, ívelt falformákkal épülő amorf alakú balatonfüredi vendéglátó-és üzleti pavilonnál, a PERI zsaluzat- és állványrendszerei segítették a kivitelezést.

Hirdetés

Meghökkentő, ezernégyzetméteres amőba formára emlékeztető alapra, kétszinten vendéglátó- és üzletpavilon épül Balatonfüreden. Az épület egyenes és íves falainak szokatlan találkozása, nem szokványos zsaluzási megoldásokat követelt a kivitelezést végző Prosteel Betonacél Kft.-től. Az építőcég a sokoldalúan használható PERI Kft. zsaluzat- és állványrendszereiben látta a megoldást. A területbejárás után, a kivitelező és a PERI szakemberei kiválasztották a leghatékonyabb zsaluzási rendszereket a különleges formájú pavilonhoz.

Költség- és időtakarékosság

A Magyar Építők számos alkalommal beszámolt a PERI nagyprecizitású állványrendszereiről, a költséghatékonyságot növelő digitális technikai újításairól. A balatonfüredi vasbeton pavilonépület szerkezetének építéséhez a stadionok, víztározó építésénél már bevált PERI termékek közül három zsalurendszert is alkalmaztak. Ezek egyike a TRIO volt, amelynek vízszintes és függőleges helyzetben is használható elemei egyetlen kötőelemmel csatlakoztathatóak, így jelentősen lerövidíthető a zsaluzási idő.

Az amőba formájú pavilonépület íves falainál, és a lekerekített födémáttöréseknél a RUNDFLEX jelentette a megoldást. A rendszer standard, előreszerelt elemei, átalakítás nélkül a kívánt sugárba állíthatók, vagyis változó sugarú szerkezeteknél is alkalmazhatóak.

 

Fotó: PERI Kft.


Egymással kompatibilis zsalurendszerek

A kétszintes balatonfüredi épületben 4,20 méteres belmagasságot, 20 cm vastag falakat és 30 centiméter átmérőjű kör oszlopokat kellett kialakítani. Ezek kivitelezésénél a RUNDFLEX 360+120 cm magas, illetve a TRIO 330+120 cm magasságú rendszerek sokoldalú, egyidejű alkalmazhatóságát használták ki a homlokzat oldalfalainak, valamint a földszinti és az emeleti falazat elkészítésénél, utóbbiaknál tíz felbetonozási ütemben.

Az íves és az egyenes részek csatlakozásainál a kétféle falzsalu egyszerűen összekapcsolható az azonos szegélyprofilok és kapcsolóelemek révén. A BFD kapocs segítségével az elemek egyetlen művelettel összehúzhatók, síkba rendezhetők.

 


Nagyobb fesztávolság kevesebb alátámasztással

A födém kivitelezésénél a PERI MULTIFLEX rendszerét használták a ferde falú és ívesen lekerekített területű helyiségek lefedésére. A zsaluzat felszerkezeti része 3S zsaluhéjból, a fióktartók tömör (VT20), a főtartók pedig rácsos (GT24) MULTIFLEX fatartókból állt össze. A fatartóról az alátámasztó támaszokra történő teher átadására egyszerűen és gyorsan rögzíthető kereszt- és támaszfejek szolgáltak. Utóbbi meggátolja a rájuk helyezett fatartók kifordulását és leborulását is. Mindemellett a támaszok felállításánál háromlábakat alkalmaztak a szakemberek. Ahol ezek nem szilárd betonra kerültek, ott az altalaj és a támasz közé tömör fatartó került, ezáltal elkerülték a talaj koncentrált erejű terhelését.

A MULTIFLEX egyedi kialakítású rácsos fatartókkal sokkal nagyobb fesztávolságok is elérhetővé váltak, mint a tömör fatartók esetében. Ennek köszönhetően kevesebb alátámasztást kellett használni és jobban kihasználhatóvá vált az alátámasztó lábak maximális teherbírása.

Mi épül?Peri Kft.zsaluzatRundflex zsalurendszerTrió zsalurendszerBalatonfüredpavilonépítésvasbeton

Hírlevél

Hirdetés