2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Fontos lépés az új szegedi autógyár óriásprojektjében
Fotó: byd.com

Fontos lépés az új szegedi autógyár óriásprojektjében

mti

2024.01.30. 11:20 - Szabó Ákos

A BYD több milliárd eurós beruházásához szerződést írtak alá.

Hirdetés

Aláírták a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD jövőbeli szegedi üzemének helyszínt biztosító telek adásvételi előszerződését – jelentették be január 30-án Budapesten.

2023 decemberében számoltunk be arról, hogy hivatalossá vált: a kínai BYD, a világ vezető elektromosautó gyártója Szegeden építi meg első európai üzemét, illetve ezzel kapcsolatban számos útépítési beruházás is érkezik a vármegyeszékhelyre, mintegy 46 milliárd forint értékben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és Kung Tao kínai nagykövet és Botka László szegedi polgármester közösen tartottak sajtótájékoztatót a gyár területének adásvétele és további részletek bejelentése alkalmából. A tárcavezető arról számolt be, hogy

a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházásáról van szó, ugyanis a világ legnagyobb elektromos autógyártó vállalata érkezik hazánkba, amely immár a Tesla számainál is jobb adatokat tud produkálni.

Három német prémium márka és két keleti járműgyártó

A BYD az első európai üzemét hozza Magyarországra, a szektor kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a három német prémium márka mellett a második nagy keleti járműgyártó telepszik le itt.

"A beruházás több milliárd eurós nagyságrendű, s ezres nagyságrendben teremt új munkahelyeket. A magyar kormány természetesen pénzügyi támogatást fog biztosítani ehhez, ennek mértéke az Európai Bizottsággal való egyeztetéseken kerül majd véglegesítésre"

- közölte.

"Ennek a gyárépítésnek a hatása hasonló lesz, mint az Audi győri vagy a Mercedes kecskeméti vagy a BMW debreceni vagy éppen a Suzuki esztergomi gyárépítésének. Az egész város kap egy új lendületet, új dimenzióba kerül, ami jó Szegednek, jó a szegedieknek" - mondta.

 

Már el is kezdték az előzetes munkákat

Botka László szegedi polgármester történelmi jelentőségűnek nevezte az aláírást a város és a magyar gazdaságtörténet szempontjából egyaránt. Üdvözölte a szoros együttműködést az ügyben a szegedi önkormányzat és a kormány között, mondván, hogy közös cél a gyár minél előbbi megépülése.

Tudatta, hogy vállalták 300 hektárnyi terület átadását és az infrastruktúra fejlesztését, ide értve a teljes körű lőszermentesítést is, amellyel mostanra végeztek, illetve folyamatban van a régészeti feltárás, és egyebek mellett fejleszteni fogják az ivóvíz és a szennyvíz elvezetését is.

Ismertette egy friss közvélemény-kutatás eredményét, miszerint a helyi lakosság mintegy 98 százaléka hallott a beruházásról, és 85 százalék határozottan támogatja is.

Mi épül?SzegedBYD-gyárútépítésüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés