2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

A Leier megoldásaival épült modern bioborászat és panorámás szaunaház a Balaton-felvidéki Dobosi borbirtokon

A Leier megoldásaival épült modern bioborászat és panorámás szaunaház a Balaton-felvidéki Dobosi borbirtokon

Forrás: magyarepitok.hu

2024.02.27. 16:37 - Sándor Csilla

Többfunkciós épülettel gyarapodott a szentantalfai Dobosi Birtokközpont, ami tovább gazdagítja a Balaton-felvidék turisztikai, gasztronómiai kínálatát. A beruházó a szűkös kivitelezési határidő, a költséghatékonysági szempontok és az esztétikai igények mérlegelése után, a korábbi fejlesztéseihez hasonlóan, ismét a Leier Hungária Kft. termékei mellett döntött.

Hirdetés

A Veszprém vármegyei szentantalfai Dobosi Birtokközpont fejlesztésének keretében létrejött épület föld alatti szintjén egy modern szőlőfeldolgozó pince és borászat kapott helyet, a földszintjén és az első emeletén pedig éttermet és panorámás szálláshelyeket, valamint az épület mellett wellnessrészleget alakítottak ki a Leier Hungária Kft. előregyártott termékeinek felhasználásával.
 


Az előregyártott építőelemek gyors kivitelezést és precíz pénzügyi tervezést tesznek lehetővé

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Leier és a Dobosi Pincészet együttműködése 2019-re nyúlik vissza: a teljes projekt 2019-ben vette kezdetét az épület pincéjének megépítésével, melyet vasbeton falakkal és födémmel terveztek meg, és mindössze egy hét alatt készítettek el.

Az így már megvalósult korábbi fejlesztések során szerzett pozitív tapasztalatok nyomán végül a teljes projekt kivitelezéséhez a Leier előregyártott termékeit választotta a pincészet.
 

 

„Kritikus pontja volt a beruházásnak az építkezésre rendelkezésre álló rövid idő, ezért kiváló megoldást jelentettek a Leier termékek. Az előregyártott elemek árának ismeretében, lehetővé vált a projekt gazdaságos előkészítése és ami kulcskérdés, a pénzügyi tervek precíz összeállítása is” – összegezte döntése hátterét Dobosi Győző, a Dobosi Pincészet tulajdonosa.

Ezt követően folyamatosan zajlottak a bővítések, a legutóbbi fejlesztések során pedig Magyarország piacvezető építőanyag-ipari gyártója már az előkészítés és a tervezési fázisban is bekapcsolódott a projektbe.

Samu Bence, a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton szerkezeteinek termékmenedzsere lapunk megkeresésére elmondta, a rámpafalak, a pince, illetve az étterem építéséhez is szállítottak kész elemeket. A bővítések sora végül a szaunaházzal is ellátott wellness részleg, továbbá a kertépítés során a támfalak kialakításával ért véget, így immáron már számos szolgáltatást vehetnek igénybe a birtokon a pihenni vágyók.
 


Több mint 1400 négyzetméternyi fal- és födém került a helyére néhány nap alatt

A kivitelezéshez a Leier 730 négyzetméternyi kéregfal, valamint 700 négyzetméternyi üreges és kéregfödém elemet biztosított – tudtuk meg Samu Bencétől.

A beruházó és a gyártó cég konstruktív hozzáállását és partneri együttműködését jól jelzi, hogy az említett építőanyag mennyiség mindössze 3-4 nap alatt a helyére került.

 


Nyers beton, mint designelem

A turisztikai fejlesztés során, a beruházó természetesen nagy hangsúlyt helyezett az időtállóságon kívül az esztétikumra is. A Dobosi Pincészet tulajdonosa szerint a Leier termékek kiváló minőségű felületei - különösen a letisztult, látszóbeton hatás - tökéletesen illeszkedtek a projekt vizuális elvárásaihoz. Dobosi Győző elmondta, helyenként megtartották a nyers, lakkozatlan betonfelületeket, ami azonkívül, hogy érdekes látványt nyújt, lehetővé tette a kivitelezési költségek csökkentését is.

A fejlesztések során a látszóbeton felületek használata tudatos döntés volt az épület minden részében, mivel ez az anyag manapság egyre inkább népszerű és elfogadott az építészeti design területén.

Dobosi Győző elmondta: „A beton nyers, őszinte megjelenése teszi lehetővé, hogy modern és letisztult vonalvezetésű építményeket hozzunk létre. Projektünk kapcsán ez az esztétikai megközelítés tökéletesen illeszkedett az épület tervezési koncepciójához.”
 


A  betonfelületek esztétikus látványa precíz tervezés és elemgyártás mellett érvényesül

Az építőanyagok jelentős része – fűzte hozzá Samu Bence – a koncepció részeként, nyersen maradó betonként funkcionál, az étterem megjelenését is ehhez illeszkedve alakították ki. A termékmenedzser kiemelte, a látszón maradó betonfelület miatt kulcskérdés volt a megfelelő fugakép kialakítása.

A projekt során kihívást jelentett, hogy a magas pinceszinti belmagasság miatt a betonelemeket daruzás közben a levegőben úgy kellett átfordítani, hogy a felületek sértetlenek maradjanak.

A szaunaház elemeit – tudtuk meg a termékmenedzsertől – a jelentős páratartalom miatt magasabb betonminőséggel készítették el. Az épület ívelt homlokzati kialakításánál a precíz illesztések miatt, lényeges volt az elemek pontos gyártása.

 

 

A fejlesztések célja: Egész évben Balaton

A Dobosi Borbirtokon biogazdálkodással termelt szőlőből készülnek a borok. A szentantalfai borászat nemcsak a méltán elismert Balaton-felvidéki borkultúrát gazdagítja, a vállalkozás célkitűzései között szerepel, hogy fejlesztései révén egész évben - ne csak a nyári időszakban – változatos pihenési és programlehetőséget kínáljon a vendégeinek. Ennek megfelelően például borvacsorák, szauna programok, e-bike túrák is várják a környékre látogatókat.

Az ingatlanfejlesztések is e filozófia jegyében, a bor köré felépített egész éves turisztikai kínálat kialakításának gondolatisága mentén valósultak meg.
 


Költséghatékony kivitelezés

A projekt értékeléseként Dobosi Győző elmondta, a Leier termékek felhasználása költséghatékony megoldást jelentett, az építőipar jelenlegi trendjei szerint - ahol a munkaerő költsége jelentősen megnőtt - az előregyártott elemek használata jelentős költségmegtakarítást jelentett a munkadíjak tekintetében.

Pozitívumként említette mindemellett a pincészet tulajdonosa az is, hogy a kivitelezés során kialakult zökkenőmentes kapcsolat, illetve a gyártó rugalmassága és támogatása is mind hozzájárult a projekt sikeres megvalósításához.

 

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.SzentantalfalvaborászatDobosi Birtokközpontelőregyártott betonelemekBalaton-felvidékvasbeton szerkezetépítőanyagoképítőanyag-ipari gyártófödémkéregfal

Hírlevél

Hirdetés