2024.07.13, Szombat
Táncról elnevezett konferenciaközpontot kap Nagykálló
Látványtervek: KE-VÍZ

Táncról elnevezett konferenciaközpontot kap Nagykálló

magyarepitok.hu

2024.02.27. 17:15 - Szabó Ákos

A Nyíregyháza mellett fekvő városban a KE-VÍZ a korábbinál minden dimenziójában nagyobb intézményt ad át.

Hirdetés

2023 decemberében vette át a munkaterületet a „KE-VÍZ 21” Zrt., melyet egy addigra már elbontott épület helyszínén alakítottak ki: itt építik fel Nagykálló új kulturális központját. A helybeli eredetű táncról elnevezett, Kállai Kettős Rendezvény és Konferenciaközpont mintegy 1 milliárd forintos TOP Plusz programban elnyert támogatásból, illetve a város önerejéből épül fel.

 

 

A projektről Héver Gábor, a KE-VÍZ projektvezetője tájékoztatta lapunkat. A szakember elmondta:

a helyszínen jelenleg a cölöpalapozási munkák zajlanak, valamint a cölöpfejek készülnek, a szerkezetépítés pedig márciusban kezdődik meg.

 

Modern megoldások emelik majd a rendezvények fényét

 

 

A mintegy 1500 négyzetméteres komplexumot újonnan építik fel, a 21. század követelményeinek minden tekintetben megfelelő kialakítással, így az épülethez többek között üzemeltetői BIM (Building Information Modelling) rendszer is készül. A kivitelezési munkálatok során ehhez folyamatosan rögzítik majd a rendszerbe a felépülő szerkezetek pontfelhős modelljeit.

A projekt során átadnak egy legalább 300 fős plenáris rendezvénytermet, de egy szintén legalább 100 fős konferenciaterem is várja majd a látogatókat, illetve workshopban is külön dedikált, 50-60 fős területen dolgozhatnak majd a látogatók. A Kállai Kettősben büfé is épül, mint ahogy konyha is, ami ki fogja azt szolgálni.

 

 

Energiatakarékos konferenciaközpont épül

Héver Gábort nem csak az épület funkcióiról, hanem a kialakításának részleteiről is kérdeztük. Mint megtudtuk: egy szoborszerű, részben kétszintes, részben egyszintes központot alakítanak ki, nagy belmagassággal. A szerkezetéhez a későbbiekben könnyen átalakítható, vagy bővíthető módszert választottak: körüreges födémpanelekkel fedett vasbeton pillérváz alapú épület készül el.

 

 

A korszerűen megtervezett gépészeti megoldások többek között egy levegő-víz rendszerű fűtési és hűtési rendszer kialakítását is lehetővé teszik – ez napelemekkel kiegészülve, energiatakarékos működést fog lehetővé tenni.

 

A város felé is nyitott lesz az épület

A Kállai Kettős tér felől üvegfallal fogják határolni épületet, ahonnan a térhez kapcsolt előcsarnok nyílik majd egy messze kinyúló, és nyitott előtetővel védetten. A nagy belmagasságú, galériás előcsarnokból nyílik majd a recepció, a ruhatár, a büfé, a mosdók, valamint a nagyterem előtere és az emeletre vezető lift és lépcső is.

 

 

A kávézót az épület főtér felé nyíló oldalán alakítják ki, mely így a tér felé is ki tud majd szolgálni. A projektvezető hozzátette, hogy az előtér kisebb koncertek megtartására is alkalmas lesz, de a nagy plenáris rendezvényteremmel összekapcsoltan akár nagyobb rendezvényeket is le lehet majd bonyolítani benne.

A 300 fős rendezvényterem előtér felőli oldalán kap helyet a mobilszínpad, melyek oldalait függönyrendszer takarhatja a színi előadások megtartásához. A színpad mögött pedig egy nagyobb raktárt is kialakítanak, melyben nagy méretű berendezési elemeket és díszleteket fognak tárolni, míg a terem másik oldalán kisebb raktár és egy stúdió lesz: innen vezérlik majd a hangtechnikát és a fényjátékot.

A teljes projekt várhatóan 2025. januárban készül majd el - tette hozzá végezetül a projektvezető.

 

 

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Nagykállókonferenciarendezvény

Hírlevél

Hirdetés