2024.04.30, Kedd

Hirdetés

Amfiteátrum öleli az Avasi kilátót – elkészült az étterem

Amfiteátrum öleli az Avasi kilátót – elkészült az étterem

magyarepitok.hu

2024.03.31. 14:00 - Móré Levente

Körívekre szerkesztett, tágas közösségi épületet nyert a borsodi megyeszékhely.

Hirdetés

Nem csupán az Épkar Zrt. munkájával megőrzött Avasi kilátó második emeleti, 225 m2-es „presszója” nyújt mára lehetőséget a borsodi tájban és a városi panorámában való elmerülésre, de elkészült a kilátót övező, enyhén lejtő intenzív zöldtetővel amfiteátrum-szerűen a városra forduló, többfunkciós épület is.

 

 

Origóban a kilátó

Koncentrikus körcikkelyekre szerkesztett épületet emelt az Épkar, amelynek egyenetlen elosztású beugratásokkal karakteressé emelt, a markáns vasbeton vázat sejteni engedő homlokzatát a kilátó felé vezető széles lépcsősor osztja két, funkciójában is elkülönülő részre. Az erőteljes fény-árnyék hatásokkal játszó, váltakozó szintmagasságú épület felületképzése és kompozíciója egyaránt az ókori amfiteátrumok romjainak parafrázisa, amelyben a kivitelező vendéglátó egységet, komfortpontokat, valamint információs kiállító teret hozhatott létre, összesen 1021 m2-en.

 

 

A város és a kilátó felől természetes dombnak tetsző együttes délen húzódó, völgy felőli oldalán 50 adagos főzőkonyhával ellátott, több oldalról megközelíthető étterem húzódik meg hatalmas, két pillér-gerenda elemmel osztott terasszal. A nyugati oldalon az étteremhez tartozó irodák, a szociális helyiségek, illetve a személy- és teherforgalom helyiségei zárják az épületet, amelynek kivitelezése komoly kihívásokat is tartogatott. Amint Stupeczky Attila építésvezető beavatott a részletekbe:

„az altalaj rossz teherbírása miatt komplett talajcserét kellett végrehajtanunk, a külső térburkolat alatt pedig szintén az elégtelen talajtömörség végett cementes talajstabilizálást kellett készíteni.”

 

 

Egyik fő attrakcióként – az akadálymentesség biztosítása mellett – a fejlesztés során a kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá tették szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek vagy épp fogadások megtartására is, így Miskolc mára nemcsak visszakaphatta jelképének számító kilátóját, de újabb közösséget szolgáló, karakteres épülettel is gazdagodott a város lakossága.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.MiskolcAvaskilátók

Hírlevél

Hirdetés