2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Előregyártott szerkezetek a kreativitás szolgálatában

Előregyártott szerkezetek a kreativitás szolgálatában

magyarepítok.hu

2024.03.25. 16:35 - Móré Levente

36 lakásos társasház épül a győri Domb utcában, Leier termékek felhasználásával.

Hirdetés

Kislakásos társasházaknál különösen fontos a gazdaságos szerkezetépítés és a megfelelő hangszigetelés. Ezt szem előtt tartva épít a CAN Architects Studio Kft. építészeti és az SDL Mérnök Iroda Kft. tartószerkezeti tervei szerint, a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton termékekeivel társasházat Győr belvárosának határán a SZA-BI Qualit Kft.

A pezsgő belvároshoz és a vasútállomáshoz is közel egy összesen 36 kislakásból álló társasházat épít a kivitelező, amelyek egy része egyterű, hálófülkés garzon, míg a többi egyhálószobás ingatlan. Négy szinten kaptak helyet a kelet-nyugati tájolású lakások, amelyek nem csak átszellőztetettek, de minden egység kertkapcsolattal, erkéllyel vagy loggiával is rendelkezik – tudtuk meg Takács Gábortól, a Leier előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetőjétől.

 

 

Egyszerre nyitott és védett

Nyitott közlekedési rendszerrel ellátott épület készül, amelyet szél- és esővédett lépcsővel, lifttel és középfolyosóval látnak el. Folyosóját födémáttörések tagolják, amelyek nem csupán a lakások intimitását, de a természetes fény minden szintre való eljutását is biztosítják.

A folyosó mentén három részre tagolódó épülettömeg és a ritmikusra szerkesztett erkélyek adják meg az épület alapkarakterét, amely rezonál a helyszínt meghatározó ítélőtábla épületegyüttesére is.

A homlokzat színével is kiemelt társasház fűtése és melegvíz-ellátása hőszivattyúval és gázkazánnal szerelt házközponti rendszerű, lakásonként egyedi hőmennyiségmérővel és padlófűtéssel.

A fejlesztés része a ház lakóinak mindennapjait gazdagító, nagyléptékű közösségi tetőkert kialakítása a lapostetőkön, amelyek nem csak zöldtető kialakításúak, de a megemelt attika lehetővé teszi a később elhelyezendő gépészeti egységek vizuális takarását is.

 

 

Leier termékekkel tették hatékonnyá a kivitelezést

Már a projekt tervezésének első napjaitól szorosan együttműködött a beruházóval és a tervezőcsapattal a Leier Hungária Kft., hiszen fontos cél volt a legkorszerűbb építési technológia alkalmazása mellett az is, hogy a kivitelezés a lehető leghatékonyabban és rövid szerkezetépítési határidővel készülhessen el. Ehhez a Leier építőanyagai közül

  • több mint 2.300 m2 kéregfalat,
  • 2.000 m2 födémet,
  • valamint előregyártott lépcsőket
  • és 24 különleges formájú, előregyártott, tömör erkélylemezt használtak fel.

A Leier kéregfalakat különböző szerkezeti elemekhez alkalmazták, ami különlegességnek számít. A lakáselválasztó hanggátló falazatokhoz választott 20 cm vastag Leier falak léghanggátlása Rw = 56 dB, ami bőven túlteljesíti az előírt értéket. A projekt során kéregfalakat nem csak lakáselválasztó falként, de a liftaknák és a közösségi tetőkert egyedi geometriájú attikafalaihoz, sőt, külső, homlokzati főfalként is alkalmaztak a tervezők, ahol szintén előnyt jelentett azok kiemelkedő hanggátló képessége, mivel az épület egy forgalmas csomópont közelében áll. A külső falazatok 20 cm vastag EPS, valamint a tűzvédelmi sávok esetén 20 cm vastag kőzetgyapot hőszigetelést kapnak, ezzel a falazat összesen 40 cm teljes szerkezeti vastagság mellett is teljesíti az U=0.18 W/m²K hőátbocsátási tényezőt.

 

 

Technológiai kuriózum

Az öt szint összekötéséhez előregyártott lépcsőket választottak, ugyanis kiemelt cél volt, hogy a lehető legtöbb épületelem komplett, jól funkcionáló rendszert alkosson. A falak mellett ezért készültek az épület födémszerkezetei is Leier Mesterpanel födémlemezekből, amelyeknél fontos szempont volt a szerkezeti vastagságok minimalizálása. A folyosók és erkélyek is Schöck Isokorb ® hőhídmegszakító elemekkel készültek.

Külön figyelmet igényelt a hőhídmentes kapcsolatok kialakítása, hiszen az épületek hőhidainak mintegy 40%-át a falak és oszlopok födémes csomópontjai okozzák. Erre nyújtott megoldást a – Magyarországon, előregyártott szerkezet esetén először alkalmazott – Schöck Sconnex® W hőhídmegszakító elem.

 

 

Példamutató épület születik

A jövő szakembereinek képzése a Leier Hungária Kft. számára kiemelten fontos, így az építkezést felhasználva lehetőséget biztosítottak arra, hogy a Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola diákjai megtekinthessék, hogyan is zajlik a Domb utcai társasház építése és betekintést nyerjenek az attika panelek elhelyezésének folyamatába. A kivitelező a Leier szakembereivel közösen pedig rövid bemutatót is tartott a hallgatóságnak az előregyártott szerkezetépítés teljes folyamatáról.

 

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.előregyártáselőregyártott betonelemekvasbeton szerkezetszerkezetépítésCAN Architects Studio Építész Iroda Kft. Sza-Bi-Qualit Kft.SDL Mérnök Iroda Kft.Győr

Hírlevél

Hirdetés