2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

ICOMOS-díjas rekonstrukció a Perczelek városában
Fotók: Mapei Hungary Kft.

ICOMOS-díjas rekonstrukció a Perczelek városában

Mapei Hungary Kft., magyarepitok.hu

2024.03.07. 08:00 - Füzi Nikolett

A műemlék falazatának helyreállításánál a szakemberek a Mapei cementmentes szárítóvakolati rendszerét alkalmazták.

Hirdetés

Jelentős történelmi épület átfogó rekonstrukciója valósult meg Bonyhádon: teljeskörű felújításon esett át a Tolna vármegyei település sírkertjében elhelyezkedő, több mint százéves Ermel-Vojnits mauzóleum.

A rekonstrukciós munkálatok során a bonyhádi Bonycom Kft. a projekt generálkivitelezőjeként a Mapei Hungary Kft. széleskörű termékpalettáját alkalmazta, ahol a mauzóleum teljes homlokzati és belső felújításán túl, a környezet rendezését is elvégezték a szakemberek. A projekt megtervezése Denkinger József és Szász Gábor építészek nevéhez fűződik, a restaurálási, speciális szaktudást igénylő munkálatok megvalósításáért pedig a Szászépterv Mérnökiroda Kft. volt a felelős.

A neogótikus stílusú kápolna kiemelkedő minőségben elvégzett felújítása rangos elismerésben is részesült, az UNESCO műemléki szervezete ICOMOS-díjjal jutalmazta.

 

 

Bonyhád, a Perczelek városa

Bonyhád városát a Perczelek városának is szokták nevezni, hiszen a 18. században Bonyhádra került család története összeforrt Bonyhád életével. A család legismertebb tagja Perczel Mór, aki az 1848-as szabadságharc tábornoka volt. Perczel Mór népes családba született 18 testvérével, a gyermekek házi tanítója az ifjú Vörösmarty Mihály volt. A 19. századtól a város kálváriadombján álló mauzóleumok körül nyugszanak a bonyhádi Perczelek.

A bonyhádi Kálvária-dombon álló mauzóleumot Ermel-Vojnits Erzsébetnek építették 1905 és 1907 között, aki Vojnits Barnabásnak és Perczel Etelkának - Vörösmarty Mihály múzsájának - a lánya volt.

 

 

A mauzóleum rekonstrukciója

A neogótikus stílusú bonyhádi kápolna 2002 óta áll műemléki védelem alatt, berendezésének legértékesebb része a Zsolnay-kerámiából készült oltár Mária-szoborral.

Az épület állapota az utóbbi időszakban már erősen leromlott, de a kitartó városi szándéknak köszönhetően az utolsó pillanatban végül megmenekülhetett a végleges hanyatlástól, és visszanyerhette jelentőségéhez méltó állapotát.

A műemlék 2021-2022-ben egy több mint egy éven át tartó, teljeskörű felújításon esett át. A rekonstrukció a mauzóleum teljes homlokzati és belső felújításán túl magában foglalta környezet rendezését is (fakivágások és telepítések, füvesítés, rézsűk és tereplépcsők, gyalogutak készítése, és a környező, zömében a Perczel-családhoz köthető síremlékek felújítása).

 

 

A szakkivitelező számára a munkák során adódó, előre nem látható szerkezeti részek állapotának helyreállítása, a restaurátorok munkájának összehangolása, a Zsolnay-elemek pótlása és a különleges körülmények jelentették a szakmai kihívást.

 

 

Falazatfelújítás a Mapei cementmentes falszárító vakolatrendszerével

A kivitelező számára kihívást jelentett az is, hogy a faldiagnosztikai szakvélemény javaslata alapján a beltérben utólagos vízszigetelésre, majd ezt követően az átnedvesedett falazat nedvesség-eltávozásának biztosítására volt szükség.

Ezentúl fontos volt az is, hogy olyan felületet tudjanak kialakítani a cementmentes szárítóvakolati rendszerrel, ami képes fogadni a díszítőfestést.

A szakemberek a meglévő vakolat leverése és a fugák kikaparása után a Mapei cementmentes falszárító-felújító vakolatrendszerét alkalmazták kézi bedolgozással az első osztópárkány alatti felületen, kb. 2,5 m magasságig.

 

 

A termék az alábbi rétegrend alkalmazásával került felhasználásra:

1. réteg: Mape-Antique Rinzaffo sóálló, cementmentes, előkevert tapadásfokozó (gúzoló) habarcs, első rétegként kő, tégla és tufa szerkezetekre felhordva a Mape-Antique MC szárítóvakolat alá,
2. réteg: Mape-Antique MC páraáteresztő, előkevert, cementmentes, világos színű szárítóhabarcs a nedves kő, tégla és tufa falszerkezetekhez,
3. réteg: Mape-Antique FC Civile páraáteresztő, cementmentes, finom simítóhabarcs, elsősorban MAPE-ANTIQUE szárítóvakolat simítására (annak érdekében, hogy rákerülhessen a díszítőfestés.)

 

 

Rangos elismerést kapott a rekonstrukció

Az UNESCO műemléki szervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2023-ban rangos szakmai kitüntetéssel, ICOMOS-díjjal ismerte el az Ermel-Vojnits mauzóleum felújítását.

A tervezők és kivitelezők a díjat az épület helyreállításáért, a gondos előkészítésért, a résztvevők példás együttműködéséért, valamint a nemzeti emlékhely méltó létrehozásáért kapták meg.

A Mapei nagyon büszke arra, hogy termékeivel részt vállalhatott ebben a kiemelkedő minőségű projektben, ahol a felújítással a múlt egy fontos darabja méltó módon születhetett újjá.

 

 

A helyszínen egy látványos videó is készült a felújításról:

 

 

Amennyiben a fenti Mapei megoldással kapcsolatosan további információra vagy segítségre lenne szüksége, kérje a Mapei szaktanácsadók segítségét, akik örömmel segítenek a kérdések megválaszolásában, akár a projekt helyszínén is!

Galéria

Mi épül?Mapei Kft.vakolatszárítóvakolatműemlékfelújításBonyhádtemplomfelújításBonycom Kft.

Hírlevél

Hirdetés