2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Nem csak Budapesten – most Debrecen gyárépítkezései vonzottak be agglomerációs logisztikai fejlesztést
Látványtervek: Weerts Logistics Park

Nem csak Budapesten – most Debrecen gyárépítkezései vonzottak be agglomerációs logisztikai fejlesztést

Weerts Logistics Park, magyarepitok.hu

2024.03.28. 12:03 - Szabó Ákos

Új raktárközpontot épít a Market belga-magyar beruházásban Ebesen.

Hirdetés

Közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnok épül Debrecen szomszédságában, Ebesen. A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amely előre, megrendelés állománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében. A zöldmezős beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW-gyár közelében kerül sor, a kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi el egy 122 000 m2 területű telken.

 

 

A WLP sajtóközleménye szerint a kivitelezők már a tervezés során kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a megújuló energiaforrások alkalmazására. Az energiahatékony megoldásokat felvonultató logisztikai csarnok így megfelel majd a BREEAM Very Good minősítés feltételeinek.

A debreceni repülőtér a fejlesztés helyszínétől összeen 20 percre van, ezért a csarnok ideális bázisként szolgál mind a légi, mind a vasúti, mind pedig a közúti teherszállításban gondolkodóknak. Mivel a BMW-t kiszolgáló cégek megjelenése várható Debrecenben, ezért kitűnően kapcsolódhat a térség igényeihez ez a projekt

- hansúlyozzák.

 

Debrecen jövőjére alapoz a fejlesztés

„A külföldi tőke úgy jelenik meg Kelet-Magyarországon, hogy még nincs megrendelésállománya. Ilyen spekulatív beruházás eddig csak Budapest agglomerációjában történt. A WLP képviseli az első külföldi tőkét, amelyik kilép a biztonságot jelentő budapesti körzetből”

- nyilatkozta Lőrincz-Hadnagy Tibor, a projekt COO & Operations Managere a tájékoztató szerint.

 

 

„A Weerts logisztikai park kivitelezése egy újabb meghatározó állomás a Market portfóliójában. A jelentős ipari fejlesztésekkel büszkélkedő debreceni régió kiemelt szerepet játszik a Market üzleti koncepciójában. Fokozottan törekszünk arra, hogy erősítsük jelenlétünket a térségben. A BMW, a CATL, a Krones és a Semcorp megbízásai után büszkék vagyunk arra, hogy a Weerts bizalmát is elnyertük, és ismét lehetőségünk nyílik megmutatni, hogy a lokáció változhat, az objektum változhat, egy valami azonban konstans: építeni szeretünk. A Weerts logisztikai park megvalósítása megteremti számunkra annak a lehetőségét, hogy a Market cégcsoport szinergiáinak kihasználásával a leghatékonyabb csapatmunkával öltsön testet a projekt” – idézi a közlemény az esemény kapcsán Jasper Zoltánt, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatóját.

 

 

Április 28-án ünnepélyes keretek között egy időkapszulába zárva helyezte el Hadnagy Ernő, a Daniella Villamosság ügyvezető igazgatója, Szabóné Karsai Mária, Ebes polgármestere és Mikusi Róbert, a Market Építő Zrt. vállalkozási vezérigazgató-helyettese az építkezés megkezdésének emlékeit, többek között a 2024-ben forgalomban lévő pénzérméket, papírpénzeket, napilapot és fotókat. A tervek szerint az első 22 000 m2 -es épületrész 2024 év végére elkészül.

 

 

A nagyszabású beruházás kivitelezése a szabályok betartásával történik

A beruházás építési engedélyezési eljárás keretében valósul meg. A hatósági előírások betartását a kivitelezés során folyamatosan ellenőrzik. Az építkezés használatbavételi eljárással zárul, amely során az érintett szakhatóságok is meggyőződnek arról, hogy minden az engedélyek, és a tervek szerint épült - emelték ki a tájékoztatóban, majd hozzátették:

A létrejövő logisztikai bázis a környező gazdasági területek értékére kedvező hatással lehet. A beruházó a tervezéskor figyelembe vette a lakóterületektől való távolságot. Ez biztosítja, hogy ne jelentsen környezeti terhelést a logisztikai park a védendő lakóövezetre, ezért a zajterhelés határérték alatt marad (42dB).

A telep teljes területén környezetvédelmi és esztétikai szempontok figyelembe vételével, valós árnyékolást adó, megfelelő lombkorona lefedettséget biztosító fásítás valósul meg.

 

 

Környezettudatos tervezéssel az alacsony rezsiköltségekért

A logisztikai központ tervezésénél és kivitelezésénél kiemelt szerepet kap a környezetvédelem. A nagy belmagasságú, vasbetonvázas épület összesen 4db önálló bérleményből áll, melyek raktározási célú és irodaterületeket is tartalmaznak. A bérleményben a beépített energiahatékony megoldásoknak köszönhetően alacsony rezsiköltséggel, kiváló megvilágítottságú belső kialakítással várják a bérlőket.

 

 

A beruházó nagy hangsúlyt fektetett az energiahatékony megoldások alkalmazására. A csarnokok fűtését gáz helyett fenntartható hőszivattyús megoldásokkal látják el, amelyek a felhasználói igényeknek megfelelően napelemmel is kiegészülhetnek. A raktárépületek fűtését-hűtését hőszivattyús, termoventilátoros rendszer biztosítja. Az irodablokkok hőellátását és legtechnikai rendszerét külön, önálló egységként tervezik meg.

 

Számítanak a helyi munkaerőre

Az építkezés során mind a beruházó, mind pedig a kivitelező számít a jól képzett, helyi munkaerőre. A felépülő csarnokok több vállalkozásnak adnak otthont és biztosítanak fejlődési lehetőséget. Az épületen belül összesen 4 db bérleményben, egyidejűleg 224 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség. A terület előkészítő munkáiban, valamint a régészeti szakfelügyeletet támogató segédmunkákban helyi vállalkozók, a térség segédmunkás brigádjai dolgoznak.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.WeertsBMW-gyárDebrecenrepülőtérlogisztikai központlogisztikaraktárcsarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés