2024.04.30, Kedd

Hirdetés

A jövő autógyártásának szolgálatába állították a vasbeton-előregyártást

A jövő autógyártásának szolgálatába állították a vasbeton-előregyártást

magyarepitok.hu

2024.04.03. 11:03 - Móré Levente

Kilenc hónap alatt építette fel a Merkbau és a Leier az autóipari óriás új gyártócsarnokát Pápán.

Hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, a Leier Hungária Kft. saját beruházásában, a Merkbau Zrt.-vel együttműködésben építi Pápán a legújabb, 18.000 m2-es csarnokát saját, előregyártott termékeivel. A világ egyik vezető autóipari beszállító vállalata, a sanghaji központú Yanfeng Automotive Interiors számára épített üzemben BMW műszerfalak és Porsche ajtópanelek készülnek majd. 

A Leier termékeinek köszönhetően a teljes vasbeton szerkezet 3,5 hónap alatt készült el. Most, kilenc hónappal a projekt indulása után pedig már a Yanfeng számára készülő csarnok bokrétaünnepségét is megtarthatták. Amint pedig Matthias Ebner, a Leier tulajdonosa is emlékeztetett beszédében, a bokrétaünnepség a középkorból származó hagyomány, amelyben az építők munkáját értékelték, elismerték és kifizették.

 

 

Szoros időbeosztás

„Köszönet illeti a Merkbau céget és dolgozóit, akiknek szakszerű munkája és a szigorú időbeosztáshoz való konstruktív hozzáállása elengedhetetlen volt a projekt zökkenőmentes lebonyolításához”

 – emelte ki Matthias Ebner. Hasonlóan értékes együttműködés bontakozott ki a Leier irányába is, ahol a partnerek „Leieres lendülettel és hozzáállással vitték sikerre a projektet.” 

A bokrétaünnep az elvégzett munka előtti tiszteletadás, ami itt különösen aktuális, hiszen a hideg, téli hónapokban is kivételes tempóval haladt az építkezés. A Leier cégcsoportnál a munka kivételes fontossággal bír. „Körülöttünk áll – tette hozzá – ez az épület, amely mérnökök, munkások és sok más munkatárs közreműködése révén érte el a legmagasabb pontját, kiemelten rövid idő alatt”. 

 

 

„Az ünnepségen résztvevők munkájának gyümölcsét azonban a gyár dolgozói élvezhetik majd hosszútávon”

– mondta Vallyon József, a Yanfeng gyárigazgatója, hozzátéve: kilenc hónap alatt épült fel a szerkezetkész csarnok, ami nagy teljesítmény. Debrecenben épül jelenleg is a BMW gyára, ezt az üzemet szolgálják majd ki részben az itt készített műszerfalakkal, illetve az új Porsche Cayenne ajtópaneleit készítik majd; összesen nagyjából 200 alkalmazottal. 

Sokféle hagyományt ápolnak a Merkbau Zrt-ben. „Van nótakörünk, éves bálunk és sportköreink. Mégis a számunkra legkedvesebb a bokrétaünnepek hagyománya” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Knáb József, a Merkbau Zrt. vállalkozási igazgatója. 

 

 

Nem ér véget a munka

Fontos, hogy a bokrétaünnepre elérte az épület a legmagasabb pontját, azonban még nincs kész – ez az esemény tehát az előretekintésről szól. Kiemelte: immár másodszor építhetnek Pápán Yanfeng számára Leier csarnokot és „mindig örülünk annak, ha valaki másodjára bíz meg bennünket, mert ennél jobb bizonyíték nincs arra, hogy egy kapcsolat működik.” 

E beruházás azért is különleges, mert itt a Leier által előregyártott szerkezet került beépítésre. Minden, ami csak megoldható, előregyártással készült ezen az épületen és minden felhasznált elem valamelyik Leier-üzemben készült. Ezzel kapcsolatban a vállalkozási igazgató megjegyezte: 

„Sokan beszélnek az építőiparban BIM-ről és digitális transzformációról, ez a holnapután. A holnap azonban az, amit a Leier már ma praktizál: az előregyártott elemek ilyen fokú használata.”

 

 

Mielőtt Bőti Gergő elmondhatta a bokrétaverset (aki külön köszöntötte a Merkbau egyes kollégáit: Turi Dániel építésvezetőt, Kovács Dániel építésvezetőt és Varga Gábor létesítményfelelőst), Knáb József ismertette a résztvevőkkel az épület impozáns keretszámait. Mint mondta: 

  • megmozgattunk 18.000 m3 földet,
  • ennek helyére beépítettünk 19.000m3 ágyazatot,
  • 11.000 m3 monolit beton került be az épületbe,
  • 350 tonna betonacél,
  • 18.000 m2 trapézlemez fedi az épületet.

„De a munka – részletezte - nem áll meg, hiszen előttünk van még mintegy 2000 m2 felület hideg- és melegburkolása, illetve 11.000 m2 útépítés.”

 

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Pápacsarnoképítésgyártócsarnoképítőipari gyártókelőregyártásautóiparbokrétaünnep

Hírlevél

Hirdetés