2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Gyors és pontos munka előregyártott szerkezetelemekkel

Gyors és pontos munka előregyártott szerkezetelemekkel

magyarepitok.hu

2024.04.04. 08:00 - Móré Levente

A város egyik leginkább változó részén építhet társasházat az ÉPI.

Hirdetés

Zugló egyik igen kedvelt részén, a fő közlekedési tengelyektől pár sarokra, de már csendes utcában épít társasházat a North Storm C Ingatlanfejlesztő Részalap. A beruházás lebonyolításáért a Részalap által megbízott Magyar Ingatlanberuházó Zrt. felel. Az Angol utca 32. alatt épülő, változatos homlokzatképzéssel tompított léptékű, valójában nyolc szintes (pinceszint, földszint és hat emelet), 160 lakásos társasház szerkezetépítési munkáit az Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft. végzi.

 

 

Félúton a sikerhez

Két dilatációs egységből áll az épület: egy utcai szárnyban kap helyet a lépcsőház és a liftmag, míg a belső udvari szárnyban csak lakásokat alakítanak ki, külön vertikális közlekedési rendszer nélkül. A jelenleg 50 %-os készültségnél tartó szerkezetépítési munkákat 2023 novemberében kezdhette el a kivitelező és a szerződés szerint a tetőtéri szerkezeteknek 2024. szeptember végéig kell elkészülniük.

„A B épületen ütemterv szerint haladunk, az A épületrészen pedig jelentős előnyre tettünk szert” – tudtuk meg Nagy Imre létesítmény főmérnöktől.

Mára elkészültek a pinceszinti és a földszinti szerkezetek mindkét épületrészen. Az A épületen (belső udvari szárny) a 2. emeleti vasbetonszerkezeteket építik, míg a B épületben (utcai szárny) az első emeleti szerkezetek készülnek.

 

 

Kiváló ütemezésre van szükség

Zugló legújabb, A+ energetikai besorolású lakóépületének komplett vasbeton szerkezetépítési munkáit végzi az ÉPI, beleértve az előregyártott pakettfalak és előregyártott lépcsők elhelyezését és a monolit vasbeton szerkezetekbe kerülő villámvédelmi és földelő rendszer kiépítését is. Az építkezés főbb mennyiségei:

  • 26.600 m2 zsalu,
  • 6.215 m3 beton,
  • 760 tonna betonacél.

Jól bevált nagytáblás falzsaluval és alumínium födémzsalurendszerrel dolgoznak az ÉPI kollégái, a két szomszédos tűzfal mellett pedig előregyártott kéregpanel falakat készítenek. A lépcsőházba előregyártott lépcsők kerülnek, amelyeket saját, Ercsiben található előregyártó üzemében készít a kivitelező. Külön kihívást jelentett az építkezés során, hogy a két szomszédos épületnél alapmegerősítést kellett végezni – ez szakaszosan, több ütemben készült.

 

 

„A földmunkát végző társvállalkozóval napi ütemezés szerint zajló, harmonikus munkára volt szükség” – emelte ki a főmérnök. „A födémekbe tervezett hűtő-fűtő panelek elhelyezésének összehangolása is további plusz ütemezési feladatot jelent, a födémzsaluzás, a vasszerelés, valamint a födémekbe kerülő elektromos védőcsövezési munkák mellett. További érdekesség, hogy a szerkezetépítési munkákat egy daruval kell megoldanunk, így különösen figyelni kell az organizációra, azon belül is az anyagszállítások ütemezésére.”

 

 

Galéria

Mi épül?Épszerk-Pannónia Invest Kft.társasházakZuglóingatlanfejlesztéselőregyártásszerkezetépítés

Hírlevél

Hirdetés