2024.05.07, Kedd

Hirdetés

Hivatalosan is letették Nagykálló új központjának alapkövét
Fotók: KE-VÍZ 21 Zrt.

Hivatalosan is letették Nagykálló új központjának alapkövét

magyarepítok.hu, SZON.hu

2024.04.26. 16:53 - Móré Levente

Nagykálló új kulturális központját a KE-VÍZ 21 Zrt. építheti fel.

Hirdetés

Amint korábban írtuk, a helyi táncról elnevezett, Kállai Kettős Rendezvény és Konferenciaközpont mintegy 1 milliárd forintos TOP Plusz programban elnyert támogatásból, illetve a város önerejéből épülhet fel a KE-VÍZ 21 Zrt. munkájának köszönhetően.

Nagy belmagasságú központi, reprezentatív térrel épül majd a rendezvényközpont, amelynek szerkezetéhez a későbbiekben könnyen átalakítható, vagy bővíthető módszert választottak. Körüreges födémpanelekkel fedett vasbeton pillérvázas épület készül el, amelyet a Kállai Kettős tér felől csupán üvegfal határol majd.

 

 

Jelentős fejlesztés, kortárs megoldások

Egy rendkívül modern épület lesz, ahol a környezetvédelmi szempontok is előtérbe kerülnek – írja beszámolójában Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő köszöntőjét idézve a SZON.hu.

Hangsúlyozta továbbá a képviselő azt is: rögös volt az út, de végül megvalósulhat a város évtizedes álma. A nagyterem befogadóképessége, és a fellépőket kiszolgáló infrastruktúra nagyobb lesz, mint a korábbi művelődési központban, ugyanakkor az energiafelhasználás és a fenntartási költségek jelentősen kedvezőbbek.

A beruházás mintegy 1,6 milliárd forintba kerül, de nem az egyetlen jelentős fejlesztés, ami az elmúlt években történt a városban. Az előző uniós ciklusban 11 pályázat keretében mintegy 3,5 milliárd forintból fejlődött Nagykálló – tudatta dr. Simon Miklós, majd arról is beszámolt, a munka nem áll meg, a következő években ennél is több támogatás érkezik a városba.

Az egyik legnagyobb beruházás a Budai Nagy Antal Szakközépiskola lesz, amire mintegy 6 milliárd forintot fordít a magyar állam és az Európai Unió

 – engedett betekintést a közeljövő fejlesztéseibe az országgyűlési képviselő.

 

 

Helyi közösséget is erősít a beruházás

„Örömünnep ez a mai nap” – árulta el dr. Koncz Zsófia parlamenti államtitkár a jelenlévőknek. „Nagykállóról sokaknak a kállai kettős jut eszébe, ami a magyar identitás része, és méltán lehetünk büszkék rá. Minden ember és település életében vannak mérföldkövet, s a rendezvényház megépülése egy ilyen pont Nagykálló történetében.”

Egy igazi közösségi tér lesz a komplexum, amire egy évtizedet várt a lakosság. A városban nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományokra és arra is, hogy a népi tudást, a művészetet továbbadják a fiatalabb generációnak – hangsúlyozta az államtitkár.

„Hamarosan nem csupán a tárgyiakban, hanem a kulturális életben is nagyot fejlődhet a városunk, ha elkészül az új rendezvénytér. Hamarosan otthonra találhatnak kulturális rendezvényeink, s nyithatunk az új lehetőségek felé is” – tudtuk meg Horváth Tibor polgármestertől.

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Nagykállókulturális központkulturális beruházásalapkőletétel

Hírlevél

Hirdetés