2024.05.17, Péntek
Az őskor óta lakott település főutcája újul meg

Az őskor óta lakott település főutcája újul meg

magyarepitok.hu

2024.05.02. 16:00 - Sándor Csilla

Eltűnnek a településképet csúfító légvezetékek, a vértesszőlősi ősember (Samu) életét bemutató kiállítóhely az útfejlesztésekkel kerékpárral is elérhetővé válik.  

Hirdetés

Január végén kezdte el a Komárom-Esztergom vármegyei Vértesszőlősön, a Templom utca rekonstrukciós átépítését a STRABAG. A festői szépségű 3600 lelkes település az 1960-as években világhírűvé vált, miután mésztufabányában megtalálták a 400 ezer évvel ezelőtt itt élt előember, Samu koponyacsont-darabját és eszközeit. A településen a Magyar Nemzeti Múzeum szabadtéri kiállítóhelyet létesített, ahol a különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat, azok képződési környezetét mutatják be. A páratlanul gazdag leletegyüttes egyedülállóan komplex képet nyújt a korai, heidelbergi típusú ember életéről. 

 

A vértesszőlősi bemutatóhely hazánk legidősebb, mintegy 400 ezer éves régészeti lelőhelye. Az év elején elkezdett és augusztus közepére elkészülő fejlesztéssel kerékpárral is megközelíthetővé teszik a kiállítóhelyet.

 

 

A földbe kerülnek a vezetékek

A projekt keretében megújul a település főutcája. A Templom utcában mintegy 2300 négyzetméternyi járdát újítanak fel és építenek. Az átépítés egyik leglátványosabb változását eredményező munkálata, hogy a templom, az iskola és a községháza környékéről is eltűnnek a légvezetékek, azokat földkábelek váltják fel.

 

 

Új parkolókat létesítenek és megújítják a zöldterületeket

Harminckét kandeláber telepítésével fejlesztik a település közvilágítását is. Befedik a csapadékvíz-elvezető árkokat, illetve a felújítással érintett területen így ötven új parkolót tudnak kialakítani. A fásításon kívül megújul több mint kétezer négyzetméternyi zöldterület is.

A településen tartott sajtótájékoztatón Nagy Csaba polgármester arról beszélt, hogy

a projekt a tervezéstől a végleges átadásig 550 millió forintba kerül, amelyhez az uniós forrás mellett a település saját erőből 100 millió forinttal járul hozzá. A tervek szerint a község legfontosabb utcáját az átépítési munkálatok befejezése után, augusztus közepén adják át.  

 

Az eseményen bejelentették azt is, hogy a településközpont részének tekinthető romos vasútállomás bérbevételéről és rendbetételéről megállapodás született a MÁV-val. Így heteken belül elkezdődhet ott is a munka, amelyet a főtér átadásával egyidőben szeretnének befejezni.

Galéria

Mi épül?StrabagKomárom-Esztergom vármegyeTemplom utcaVértesszőlőskerékpárútGerencse

Hírlevél

Hirdetés