2024.04.16, Kedd
Milyen technológiai újítások várnak az építőiparra 2018-ban?
Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Milyen technológiai újítások várnak az építőiparra 2018-ban?

GenieBelt.com

2018.02.02. 11:48 - Szabó Ákos

Az építőipar főbb trendjeit a dán GenieBelt projektmenedzsment szoftverfejlesztő cég szakmai oldala foglalta össze.

Hirdetés

A digitalizáció, a virtuális valóság használata, illetve, a robotok és drónok munkába állítása egyre fontosabb lesz a globális építőipar számára 2018-ban. Az építőipar számára fontos területekről a dán GenieBelt építőipari programfejlesztő vállalat közölt egy cikket szakmai portálján. Ebből az írásból emeltünk ki több fejlett technológiai megoldást, melyek a magyar építőipar elkövetkező éveiben is jelentős szerepet játszhatnak.

Még nem érhetőek el a Központi Statisztikai Hivatal szakági adatai 2017-ről, azonban az nem titok, hogy Magyarországon lendületben van az építőipar. Utoljára arról számoltunk be, hogy az ágazat termelési volumene októberben 38,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázisadatokat. A szintén - bár jóval kisebb mértékben - növekvő globális építőipar trendjei a hazai szektort is érintik.

 

Digitalizáció az építőiparban

A hazánkban is egyre fontosabbá váló Építmény Információs Modellezés (Building Information Modelling - BIM) a nagy volumenű projekteknél lehetővé teszi a digitális szimulációt az építkezés előtt, csökkentve a tervezési hibákat és az extra költségeket. Idén először rendeztek konferenciát a digitális építőiparról Magyarországon, ahol kiderült: óvatos becslések szerint is 10-15 százalékos költségcsökkenést hozhat a kivitelezési időszakban, ha előre lemodellezik és elkerülik a munkálatok közben előforduló javítások jelentős részét.

 

A BIM-ben elkészíthető modell (autodesk.com)

 

Emellett idén várhatóan a valós idejű projektkezelő szoftverek is előtérbe kerülnek. A digitális váltásban nemzetközi szinten is ébredező építőipar kezdi megérezni, hogy az adatok jobb összegyűjtésével és koordinálásával költséghatékonyabban tud dolgozni.

 

A virtuális valóság előre megmutatja a végeredményt

A VR (Virtual Reality) is egyre fontosabbá válik az építőiparban, miután az elmúlt években piacra kerültek a VR-t valóban életszerűen megvalósító eszközök. Az Oculus Rift, az HTC Vive és a Samsung Gear headsetek felvételével bármilyen 3 dimenziós szimulációba beléphet a felhasználó és úgy érezheti, mintha valóban ott állna a megtervezett térben.

 

Az új Telekom-székház bejárásának virtuális része (magyarepitok.hu/Bernát Benjámin)

 

Egy ilyen bejárás során sokkal meggyőzőbben lehet egy építészeti tervet elfogadtatni, vagy akár egy lakást eladni, mint csupán tervekre és fényképekre hagyatkozva. Ezt a megoldást használta a WING és a Market is az új Telekom-székház sajtóbejárásán is: nem csupán az épülő óriásirodaházat, hanem az elkészült változatát is meg lehetett tekinteni – az utóbbit VR segítségével.

 

Robotok és drónok

A robotok és automatika számos iparágat jelentősen megváltoztattak az utóbbi években, különösen a gyártás területén. A Geniebelt elemzése szerint az építőiparba a technológia lassabban érkezett meg, de várhatóan egyre jobban el fog terjedni. Példaként az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) Digital Construction platformját említik, mely 3 dimenziós nyomtatással készít el épületelemeket.

 

A drónok szerepe az iparágban az adatok automatizált összegyűjtése lehet: akár ember által vezetve, akár automatizálva rengeteg információt szolgáltathatnak egy építkezésről. Így a vezetők jobban ráláthatnak a munka minden egyes részletére és több információ birtokában hozhatnak döntést.

 

Iparági hírekBIMépítőipardigitalizáció

Hírlevél

Hirdetés