2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Magyarország egyik leglátványosabb kulturális és sportközpontját avatták fel Mélykúton
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Magyarország egyik leglátványosabb kulturális és sportközpontját avatták fel Mélykúton

magyarepitok.hu, mti

2024.05.14. 10:35 - Szabó Ákos

A dél-alföldi városban a HÉP és a R.E.D.-Hungary építkezett.

Hirdetés

Egyedi kialakítású, az egész térséget kiszolgáló épületet adtak át a Bács-Kiskun vármegyei Mélykút városközpontjában május 14-én délelőtt. A határ közvetlen közelében egy egészen különleges kulturális és sportközpont építkezése rajtolt el 2022 áprilisában, a bokrétaünnepségről pedig egy évvel később 2024 áprilisában számoltunk be.

 

 

A látványos projektet a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) és a R.E.D-Hungary Zrt. kivitelezte a mélykúti önkormányzat megbízásából. A beruházás megvalósítása során a közbeszerzési, műszaki ellenőri, és projektmenedzseri feladatok ellátását az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) végezte el.

 

Újjáéledt Mélykút központja

Mélykút városközpontjának revitalizációjának részeként tervezték meg a beruházást, melynek tervei először 2017-ben fogalmazódtak meg a helyi önkormányzatban. Az építkezés során a korábbi művelődési ház közvetlen szomszédságában dolgoztak.

 

 

A beruházás elején elbontották a korábban a helyszínen található épületeket és a kész létesítményben egy 20×40 méteres, szabványos méretű küzdőtérrel, 300 fős mobil lelátókkal, öltözőkkel és egyéb kiszolgáló helyiségekkel rendelkezdő sportközpont jött létre. A külső területen egy 1367 négyzetméteres sportpályát is kialakítottak.

 

 

A komplexum központi részén egy 216 négyzetméteres aula helyezkedik el, mindemellett az épület részét képezi egy 314 négyzetméteres rendezvényterem az ahhoz tartozó 141 négyzetméteres nézőtérrel, és a 111 négyzetméteres színházi színpaddal. Az új központot összesen több mint 110 új személygépkocsi parkoló és két autóbusz parkoló is kiszolgálja.

 

A sport és a kultúra elválaszthatatlanok

 

 

A sport és a kultúra elválaszthatatlanok és ezt a kapcsolatot fejezi ki a mélykúti központ is - jelentette ki Nagy János államtitkár a több mint ötmilliárd forint állami támogatással épült intézmény átadása kapcsán.

 

 

Kifejtette: a sportnak és a kultúrának mindenhol kiemelt helye kell legyen, nemcsak Budapesten, hanem az olyan városokban is, mint Mélykút. A helyszínen kiosztott sajtóközlemény szerint az alig két év alatt felépült mélykúti létesítmény a hasonló méretű településekkel összevetve a legnagyobb kulturális és sportberuházás Magyarországon.

 

Kovács Tamás, Mélykút polgármestere arról beszélt, hogy a minden elemében korszerű épület komplex módon ki tudja szolgálni az alkotó, szórakozni, sportolni és kikapcsolódni vágyó embereket.     

Hangsúlyozta: az épület számos mélykúti szimbólumot tartalmaz, hiszen a homlokzatán végig futó hullámvonal a vizet, a felette lévő pálcázás a nádast jelképezi, az áttört virágmotívumok pedig a régi időkben a településen élő pingáló asszonyok motívumait sejtetik.

 

 

Bányai Gábor, helybeli országgyűlési képviselő kiemelte: bízik benne, hogy a sportcsarnokban egyre több sportág talál majd megfelelő körülményekre és utánpótlásra, illetve a térségi sportrendezvények megtöltik az intézmény lelátóit.

 

 

Az új épület ugyanis termeit és tereit megtöltve közművelődési tartalommal és élettel nemcsak Mélykút, hanem az egész környék kulturális és sportrendezvény terévé szeretne válni

- tette hozzá.

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.HÉPR.E.D-Hungary Zrt.Mélykútsportberuházásoksportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés