2024.05.19, Vasárnap
Új intermodális csomópont szolgálja ki Szeged nagyberuházásait
petrolsped.com

Új intermodális csomópont szolgálja ki Szeged nagyberuházásait

mti

2024.05.07. 12:15 - Szabó Ákos

A közeli ipari parkban épül fel a német Rheinmetall és a kínai BYD gyára is, ahol elektromos és a hidrogénüzemű járművek számára gyártanak majd alkatrészeket, illetve a kínai e-autómárka első európai üzeme lesz.

Hirdetés

Már működik a szegedi PSP Terminál, amelyet az egykori kiskundorozsmai átrakó területén alakított ki a Petrolsped Szállítmányozási Kft., majdnem egymilliárd forintos beruházással – tájékoztatott kedden a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ).

A fejlesztés részeként

  • újjáépítették a rakodóterület burkolatát,
  • kamera- és rendszám-felismerő rendszert építettek ki,
  • felújították a kereskedelmi irodát
  • és új szervizutat nyitottak a lakott övezetek elkerülése érdekében.

A terminál elsősorban az intermodális átrakásra fókuszál, főként a dél-alföldi régióból, valamint a Szerbia és Románia felől érkező közúti áruforgalmat terelnék vasútra, amivel csökkentik a nyugat felé haladó kamionforgalmat.

Daruzható és nem daruzható félpótkocsikat, valamint konténereket tudnak vasúti kocsikra rakni, mobil emelőberendezéssel.

 

A Rheinmetall- és a BYD-építkezésekhez is itt viszik az építőanyagot

Ezen felül ömlesztett árut - elsősorban építőanyagot - is rakodnak és szállítanak ki kamionokkal a környéken zajló építkezésekhez.

A közeli ipari parkban épül fel a német Rheinmetall és a kínai BYD gyára is, ahol elektromos és a hidrogénüzemű járművek számára gyártanak majd alkatrészeket, illetve a kínai e-autómárka első európai üzeme lesz.

Egy konténer- és pótkocsiemelő már dolgozik a terminálon, és rövidesen újabb emelő- és rakodógépek érkeznek. A terminál egyszerre több mint 1200 szabványkonténer (TEU) egységet képes kezelni.

terminál beruházója az önkormányzattal és a Magyar Közúttal együttműködve egy külön bekötőutat épített, így a kamionok rövidebb úton és a lakott területet elkerülve jutnak el az ipari parkhoz.

Kovács Attila, a terminál ügyvezető igazgatója kifejtette, jelenleg heti három vonat ömlesztett áru kirakása folyik, de júniustól egyedi kocsicsoportos konténereket is várnak, majd júliustól heti rendszerességgel konténer-irányvonatokat kezelnek. Hozzátette: a terminált az igények figyelembevételével fejlesztik tovább.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Waberer's International Nyrt. többségi tulajdonában álló, 76 alkalmazottat foglalkoztató Petrolsped Szállítmányozási Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben 13,112 milliárd forint volt, ami 46 százalékkal haladta meg az előző évit. A vállalkozás 2022-ben 1,348 milliárd forint adózott eredmény ért el, míg 2021-ben 421 millió forint nyeresége volt.

Mi épül?BYD-gyárSzegedPetrolsped Szállítmányozási Kft.Rheinmetallintermodális csomópontWaberer's

Hírlevél

Hirdetés