2024.07.05, Péntek
Bródy-projekt: megvan a kivitelező
PPKE

Bródy-projekt: megvan a kivitelező

magyarepitok.hu, TED

2024.06.04. 14:30 - Móré Levente

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának fejlesztéséhez kiválasztották a kivitelezőt, indulhat a munka.

Hirdetés

2019-ben jelentették be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának bővítését, amelynek során a Palotanegyedben álló, Bródy Sándor utca 15. alatti műemléképületet is felújítják. A komplex fejlesztését részben már elvégezték, most pedig indulhat a II. fázis, ugyanis az Épkar Zrt. 662 millió forintos ajánlattal megnyerte az év elején kiírt közbeszerzést.

 

Pest egyik legismertebb lakóháza

Az 1850-es években épült klasszicista stílusú, alápincézett, egyemeletes, önálló épület a Kéményseprő ház, amelyet Hild Károly tervezett az 1850-es években egy olasz származású kéményseprő, Devecis (Del Vecchio) Mihály megbízásából. A sikeres vállalkozó leszármazottai több generáción át vitték tovább a kéményseprő szakmát Budapesten. Józsefváros Palotanegyedének ikonikus épülete a kapu fölött őrködő kéményseprő-szoborról kapta nevét, ami a ház építtetőjének mesterségét jelezte. A felújítást követően az épület a Pázmány Péter Katolikus Egyetem központi szervezeti irodáinak ad majd helyet.

 

 

Míg az emeleti helyiségeket az árkád mellett belső közlekedők kötik össze, földszintjét a kapualj két önállóan megközelíthető helyiségcsoportra bontja. A díszes épület rekonstrukciója nettó 1347 m2 hasznos tér felújítását, átalakítását jelenti, emellett nagyjából 50 m2 festésrestaurátori munkák elvégzésére is szükség van. Utcai homlokzatát már helyreállították, a négy évre eltávolított kéményseprő is újra őrzi a felújított homlokzatot, de a belső homlokzat megközelítőleg 325 m2 homlokzati falfelületét, valamint úgy 212 m2 nyílászárót azonban még restaurálni kell. A kivitelező Épkar feladata lesz továbbá az udvar kialakítása is a bontást és a talajcserét követően, ahol gyepesítést, kőburkolat kialakítást, fák és talajtakaró cserjék telepítését kell elvégeznie.

 

Közel egy év alatt elkészülhet

Bár az átalakítás során az épület tömege nem változik, a II. fázis

  • a belső homlokzat felújítását és restaurálását,
  • belső terek átalakítását,
  • a kapuzat és a pincei ablakok,
  • valamint az udvar helyreállítását, felújítását, a kiírás szerinti műemléki restaurálását jelentik.

300 nap áll a kivitelező rendelkezésére, hogy a történeti terek védelme mellett felújítsa és kis mértékben a kutatások szerinti módon visszaalakítsa az épület belső homlokzatát és elvégezze az említett feladatokat.

 

Mi épül?Épkar Zrt.Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)oktatási beruházásfelsőoktatásingatlanfejlesztésműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés