2024.07.05, Péntek
Ipari bemutatóterem gyönyörű kilátással
magyarepitok.hu

Ipari bemutatóterem gyönyörű kilátással

magyarepitok.hu

2024.07.03. 08:00 - Móré Levente

Az Óbuda Group és a STRABAG is részt vett a TRUMPF Hungary iroda- és bemutatóépületének megvalósításában.

Hirdetés

Major Tamás, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Csanády Miklós, az Óbuda Group igazgatója, valamint Kiss Péter, a STRABAG műszaki projektvezetője vezette körbe lapunk munkatársait a TRUMPF Hungary új, Az Év Irodája versenyen is díjazott, a látszóbeton, a fa és a tiszta fém építőelemek összhangjára törekvő irodaházában és bemutatótermében. A lézereket, lemezmegmunkáló szerszámgépeket gyártó németországi családi vállalkozás 5 milliárd eurós árbevétellel, 18 ezer alkalmazottal van jelen a piacon világszerte. Magyarországon 90 munkatársat foglalkoztat.

 

 

A tervek

„A TRUMPF megbízásából az épület tervezését, lebonyolítását és műszaki ellenőri feladatait láttuk el” – tudtuk meg Csanády Miklóstól, az Óbuda Group igazgatójától.

Az épület koncepcióterveinek elkészítésével a berlini Barkow Leibinger építészirodát bízta meg a TRUMPF, az engedélyezési- és kiviteli tervezés, illetve a részletek kidolgozása az Óbuda Group építészeivel közösen, szoros együttműködésben zajlott. Az Óbuda Group emellett lebonyolítóként és műszaki ellenőrként is részt vett a projektben – támogatva a TRUMPF központjából érkező projektirányítást –, így közvetlenül gondoskodhattak arról, hogy megfelelő minőségben és költségkereten belül valósuljon meg az általuk tervezett épület.

 

 

Major Tamástól, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetőjétől megtudhattuk, hogy az épület egyszerre több funkciót is ellát. Az épület nem csak az irodai dolgozóknak ad helyet, és funkcionál egyfajta közép-európai regionális központként, de értékesítés és műszaki ügyfélszolgálati tevékenység is zajlik az épületben, amelynek a hálózatba integrált gyártás lehetőségeibe betekintést nyújtó bemutatóterem a legfontosabb eleme. A berlini építésziroda több épületet is tervezett már a TRUMPF számára. Chicagoban épült fel 2017-ben az első TRUMPF smart factory bemutatóterem a világon.

„Ennek bizonyos elemeit mi is átvettük, így került ide a showroomban található cockpit, de a nagyméretű galéria is, ahonnan felülről, a gyártásirányítás helyéről tekinthetünk végig a gépeken” – részletezte az ügyvezető.

Funkcionális igényeket fogalmaztak meg a tervezők számára, amelyekben meghatározták az irodák és munkahelyek számát, valamint a customer journey összeállítását.

 

 

„Ha belép ide egy érdeklődő, célunk szerint úgy távozik, hogy mindent, és azt is szokatlan perspektívából láthatott. Kiemelt szándékunk volt, hogy a gépek, a környezet és maga az épület szerves egységet alkosson” – folytatta Major Tamás.

A tervezés során a bemutatótér elhelyezkedéséhez igazították a teljes épületet, amelynek telepítése már a helyszínválasztásnál eldőlt. „A gödöllői ipari park igen különleges, hiszen egy lejtős területen található gyönyörű kilátással – mondta Csanády Miklós. –  Emiatt a természet beltérbe hívására egy egyedülálló megoldásnak számító, teljes homlokzati felületet kiadó, fordított függönyfalat alkalmaztunk.”  A bemutatótér fölé alátámasztás nélkül nyúlik be a hatalmas közlekedőfolyosó, így széles kilátás nyílik a Gödöllői-dombságra.

„Egy gyártó-kereskedő, ipari vállalattól nem mindennapi, hogy az itt látható építészeti minőséget valósíttatja meg – emelte ki Csanády Miklós. – Ilyen igényekre az előregyártott szerkezetek és szendvicspanelek használata a jellemző, a TRUMPF épületének minden részlete tehát messze az átlag fölé emelkedik.”

Major Tamás ismertette, hogy az építészeti minőség mellett a TRUMPF számára fontos volt a fenntarthatóság is. „A koncepció részét képezte, hogy legyen napelemrendszer az épület tetején, a hűtés-fűtés pedig legyen geotermikus, de a jövőt szolgálja az is, hogy elektromos töltőállomásokkal felszerelt parkolóhelyeket alakítottunk ki.” A komplex rendszernek köszönhetően hosszútávon és költséghatékonyan fenntartható központ épülhetett.

Benapozás-vizsgálat után döntöttek a nagyméretű előtető mellett, amely minden oldalon körbeveszi az épületet, a déli oldalra néző függönyfal üvegfelületét pedig a kilátás zavarása nélkül árnyékolja. „Ha felülnézetből tekintünk az épületre, a körbefutó előtetők olyan hatást keltenek, mintha egy kartondoboz kinyitott fedelei volnának, ami igen meghatározó elem – mesélte Major Tamás.” Ennek támszerkezete minden második tartókonzolra zár, ami jó ritmust ad a homlokzatnak, de nem jelenik meg a belső térben.

 

 

 

Az építés

Nagyvonalú folyosók, hatalmas belmagasság jellemzi a belső tereket, amelyek kiépítése izgalmas feladat volt a kivitelező STRABAG számára is. Ahogyan Kiss Péter, a generálkivitelező műszaki projektvezetője elmondta:

„A legelső kapavágástól követtem végig az építkezést egészen a műszaki átadás lezárásáig. A STRABAG egy egészen magas műszaki színvonalon megvalósított épületet adhatott át a TRUMPF számára.”

„SB3-as osztályú, magas műszaki igényű látszóbeton szerkezetből nagyjából 3 000 m2 került az épületnél kivitelezésre. Ehhez több mintafal felállítását követően tudtuk a STRABAG betontechnológusainak köszönhetően beállítani a megfelelő betonreceptúrát. Ezt követően a zsalulenyomati képre is gyártmányterveket készítettünk, amelyet aztán szigorúan tartottunk a kivitelezés során, továbbá a magas minőségű látszóbeton felületek elérésnek érdekében a PERI zsalurendszereit választottuk – mesélte Kiss Péter.”

 

 

Hatalmas feladat volt a szakágak koordinálása a látszóbeton felületeknél, hiszen az elektromos és egyéb gépészeti kiállásokat, átvezetéseket a lenyomati képbe kellett illeszteni, valamint a kivitelezés során a szigorú technológiai fegyelem mellett ezeket pontosan megvalósítani. A monolit vasbeton-szerkezet kivitelezéséhez a STRABAG szerkezetépítő részlege nyújtott szakmai segítséget. A STRABAG a konzolos belső terasznál Cobiax födémet is kivitelezett: újrahasznosított műanyag labdák kerültek a vasbeton lemez semleges zónájába, így nagyjából 30 %-kal lehetett csökkenteni annak a súlyát. Ez tette lehetővé, hogy oszlopalátámasztás nélkül állhat a közel 5 méteres kinyúlású, 70 m hosszú látszóbeton konzol a bemutatóterem hossza mentén. A Fan-Coilok légutánpótlását is biztosítani kellett, ezekhez szükséges födémáttörések tovább gyengítették a födém teherbírását, valamint a lámpákat is az armatúra közé kellett beszerelni a födémbetonozás előtt, és külön kihívást jelentett, hogy minden passzoljon egymáshoz.

„A kivitelezés érdekessége volt – mesélte a projektvezető – a körülbelül 310 m3  mennyiségű, nagy keresztmetszetű, rétegelt-ragasztott fatartók és 2 300 m2 fafödémelemek beépítése. A lucfenyő anyagból készült rétegelt-ragasztott fatartók legnagyobb fesztávja a bemutatóteremben található 21 m, mely fesztávot 1,4 m magas tartók ívelnek át.”

„A fatartók továbbá nem kaptak felületkezelést, ezért a födém bezárásáig a faszerkezetet folyamatosan óvni kellett. Ezen külön figyelem irányult arra is, hogy ne keletkezzenek beázások, ne érje víz a fát. A nagy látszóbeton felületek és a kezeletlen fatartók minőségellenőrzése és a kivitelezés szakszerűségének irányítása tapasztalt műszaki ellenőr kollégáinkat is kihívás elé állította.” – mesélte Csanády Miklós.

 

 

Emellett igazán izgalmas feladatnak bizonyult a tervezők és a kivitelezők számára is a korábban is említett fordított szerkezetű függönyfal: az üvegezés került belülre, az alumíniumprofil vázrendszere pedig kívülre, tehát gyakorlatilag megfordításra került az üvegezési irány

„Erről a megoldásról nem állt rendelkezésre teljesítménynyilatkozat, a hazai gyakorlatban pedig nem is volt rá példa korábban” – részletezte Kiss Péter.

„Esztétikai megfontolások mellett benapozás szempontjából is kedvező volt ez a megoldás – egészítette ki a történetet Csanády Miklós. – A külső, hűtetlen-fűtetlen térben lévő bordák többletárnyékot vethetnek az üvegfelületre.”

Egy mintafal sikeres bevizsgáltatása után – ahol szél- és vízállóságra tesztelték a szentendrei Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft.-nél – az első típusvizsgálati jegyzőkönyv birtokában a STRABAG osztrák homlokzatéptő leányvállalatának kollégáit bízták meg a gyártással és magával a helyszíni kivitelezéssel.

Major Tamás összefoglalta: 2021. július 1-jén volt az alapkőletétel, az építkezés tehát egy bizonytalan és nehezen tervezhető időszakban zajlott, amely végül 2023-ban készült el a TRUMPF fennállásának 100. évfordulójára.

 

 

Minőség és funkcionalitás

Trapéz alaprajzú az épület, amelynek az oka, hogy maga a telek is trapézformájú, így ferde falszakaszok adhatnak mozgalmasságot az épületnek. Az irodaterek az első emeleten kaptak helyet, illetve a földszinten, ahol oktatótermek is találhatóak.

„A világon mindenhol hasonló egységekben dolgozhatnak a vállalat munkatársai, de annak külön örülünk, hogy egy zöldfallal sikerült otthonosabbá, természetközelibbé alakítani az igen nagyvonalú és kiemelten világos irodateret” – emelte ki az ügyvezető.

Nagyon ritka, hogy vörösfenyő nyílászárókereteket telepítenek egy ipari épületre, amelyek ráadásul hossztoldásmentesek, vagyis kiemelten prémium termékek. A mennyezet hűtés-fűtés rendszerét is a fatartók közé rejtették, hogy megmaradjon az épület egységes látványa.

 

 

A körbezárt belső udvar minden irányba teljes falmagasságig üvegfelülettel nyit a belső tér és azon keresztül a panoráma felé, de az épületet minden helyiségében áthatják az átlátások és a természetes fény. Félintenzív zöldtető színesíti a teraszt, az építkezés során pedig nagy hangsúlyt fektettek az IT eszközökre is, így a tárgyalók a lehető legmodernebb eszközökkel felszereltek, ahol laptop nélkül is lehetőség nyílik online meetingek megtartására.

„Mi is nagyon örülünk, hogy ilyen impozáns végeredmény született – tette hozzá Csanády Miklós. – Ez az építészeti minőség minden érintett cég közös érdeme. Megtiszteltetés volt ebben a minden szempontból különleges projektben részt venni, és külön öröm, hogy az erőfeszítések eredményét nem csak a projekt résztvevői értékelik, hanem a szakma is számos díjjal fejezte ki elismerését.”

 

Galéria

Mi épül?Óbuda GroupStrabagTrumpfGödöllőipari parkAz Év Irodájabemutatóteremiroda

Hírlevél

Hirdetés