2024.09.09, Hétfő
Kettős funkció – teherhordó állványzattal támogatnak egy szerkezeti átalakítást
Layher

Kettős funkció – teherhordó állványzattal támogatnak egy szerkezeti átalakítást

magyarepítok.hu

2024.07.31. 11:20 - Móré Levente

Két födém terhét viseli a Layher alátámasztó állványzat egy mozgólépcső építése során.

Hirdetés

Mindig alapos előkészítést igényel egy épület átalakítása. Az utólagos szerkezetek beépítése komoly szakmai kihívás a mérnökök számára, hiszen az épület vázának statikai jellemzői is változhatnak egy-egy födémátvágás során. Ilyen kihívás fogadta a tervezőket az Aréna Mall üzletének mozgólépcső-beépítésénél is. A feladatra legalkalmasabbnak a Layher állványok bizonyultak, ugyanis ezek nem csak munkaállványként, hanem alátámasztó állványként is tökéletesen alkalmazhatók. A kettős feladat legjobb megoldására a mérnökök választása a Layher Allround alátámasztó rendszer TG 60 keretekkel való kiegészített kombinációjára esett.

 

 

Összehangolt munkafolyamatok

A tervező Pruzsinszki Terv Kft. terve vezetett a tökéletesen megtervezett Layher alátámasztó állvány megépítéséhez. A terméktámogatást és a műszaki hátteret a Layher Kft. mérnökei biztosították, akik minden szükséges ponton segítették az állványozást kivitelező Stabil Építő Kft. munkáját is.

A bevásárlóközpont üzletének új mozgólépcsője két födém megbontását is szükségessé tette: a földszint és a P1 szint feletti födémek kivágását, valamint új acél és monolit vasbeton gerendák beépítését a korszerű 3D scanner eszközök – így a Visuelse által végzett 3D scannelés – segíttették.

A Layher Allround TG 60 alátámasztó állványrendszerrel támasztották meg a földszint feletti födémet és a beépítésre kerülő új acélgerendát a födémvágással érintett szakaszon, de ugyanígy jártak el a P1 szint feletti födém esetén is. Meg kellett oldani továbbá, hogy minden alátámasztott szintről az alapozásra továbbítsák a terheket, ennek biztosítására a P2 szinten is készült alátámasztó állvány, ami már az épület alaplemezére talpal.

 

 

Layher Allround TG 60 – az alátámasztási megoldás

A Layher Allround alátámasztó rendszert TG 60 keretekkel egészítették ki – létrehozva ezzel a térállványt az épület legalsó szintjétől a földszintig. Kifejezetten alátámasztó állványok építéséhez fejlesztette ki a Layher az Allround TG 60 alátámasztó állványkeretet. Az acélból készült TG 60 szerkezet teherbírása oszloponként 6 tonna és a kereteknek köszönhetően rendkívül gyorsan szerelhető – a beépített lyuktárcsáinak köszönhetően pedig minden más Allround komponenssel teljesen kompatibilis. 

A telepített szerkezetet a P2 és P1 szinten teljes egészében Allround rendszerből építették 0,73-as és 1,09-es mezőméretekkel – kis mezők használatára volt szükség ugyanis a leadódó terhek és a betonvágás technológiája miatt. Ugyanehhez kapcsolódik, hogy az oszlopok végébe menetes fejelemek kerültek, amelybe fatartókat építettek be a teherátadás érdekében.

Az így kialakult komplex állványzat ráadásul igen gyorsan volt telepíthető, mert a TG 60 használatával 30% időmegtakarítás érhető el a hagyományos Allround állványhoz képest: kevés alapelemből áll, amelyek könnyen, gyorsan csatlakoztathatók egymáshoz, így az építés és a bontás folyamán is időt takaríthatunk meg. 

A TG 60 torony biztonságosan építhető a toronyba beépíthető O-járólapok segítségével, melyet a szerelő szintről szintre beépítve visz magával, ahogy a tornyot egyre magasabbra építi. Ugyanez a folyamat megfordítva a bontásnál is alkalmazható. Mivel a TG 60 tornyok Allround vízszintesekkel egymással összekapcsolhatók, akár a teljes alátámasztó állványzat ellátható egy legfelső járószinttel. Így a zsaluzat építésénél és bontásánál is rendelkezésre áll egy biztonságos munkaterület. 

 

 

Kiemelt precizitást igényelt

Talán mind közül a legnehezebb állványépítési feladat volt, hogy a különböző szinteken az állványtengelyek pontosan egymás fölé kerüljenek, ehhez a Visuelse készített kitűzési tervet és a helyszínen is ők jelölték ki az állványlábak pontos helyét.

Tervezési oldalról tehát a szintugrások követése, a rendelkezésre álló anyagok számontartása és a megrendelői igények teljesítése igényelte a nagyobb odafigyelést. Az állvány építését végző Stabil Építő Kft. munkatársai pedig itt is – ahogyan a vilniusi ScaffChamp-en – bizonyították kimagasló állványépítő képességüket. Nagy mennyiségű állványanyagot kellett gyorsan, hatékonyan és pontosan beépíteniük, meg kellett felelniük továbbá a betonvágás követelményeinek, a feladatot pedig kiválóan oldották meg.

 

 

Munkájuk ezzel ráadásul nem ért véget: a szerkezetet ugyanis átépítették úgy, hogy a zsaluzatot el tudják készíteni a kivitelezők; így az állványzat is újból bizonyíthatott, hiszen a zsalu terheit is viseli. 

A Layher állványzat egyszerre volt alátámasztó állvány a bontásnál, munkaállvány a zsaluépítésnél és újra alátámasztó állvány a zsalu megtámasztásánál.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.Layher AllroundállványzatPruzsinszki Terv Kft.Stabil Építő Kft.Aréna Mall

Hírlevél

Hirdetés