2024.08.22, Csütörtök
Műanyaghulladékokat hasznosítanak majd újra a Mol és a Lummus hamarosan épülő közös üzemében
A Mol-csoport jelenleg is aktív tiszaújvárosi komplexuma (Mol Group)

Műanyaghulladékokat hasznosítanak majd újra a Mol és a Lummus hamarosan épülő közös üzemében

mti, magyarepitok.hu

2024.07.12. 12:18 - Szabó Ákos

A tiszaújvárosi Mol-komplexumban, nemzetközi partnerségben megvalósuló üzem projektje a tervezési szakaszba lépett.

Hirdetés

Műanyagok kémiai újrahasznosítására jelentett be együttműködést a Mol-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó amerikai központú Lummus Technology. A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza - közölte a Mol pénteken.

A tájékoztatás szerint az első üzem a Mol Petrolkémia tiszaújvárosi telephelyén jön létre, és évi 40 000 tonna vegyes műanyaghulladék feldolgozási kapacitással rendelkezik majd. Az átalakított vegyipari termékeket és alapanyagokat a Mol petrolkémiai üzemében fogják feldolgozni.

 

Több szempontból is fenntartható beruházás indul

Kiemelték, az üzem fejlett üvegházhatású gázok (ÜHG) csökkentésére szolgáló tervezési elemeket is tartalmaz majd, többek között egy teljesen elektromos pirolízisreaktort, amelynek eredményeként az egység normál üzemmódban nulla közvetlen scope 1 szintű kibocsátással rendelkezik majd.

 A Mol rámutatott: a műanyagok kémiai újrahasznosítása részét képezi a cég azon kötelezettségvállalásának, amelynek keretében évente mintegy 5 millió tonna települési szilárd hulladékot gyűjt be Magyarországon, elvégzi ennek kezelését, és megvalósítja a kapcsolódó beruházásokat.

 

A körforgásos gazdaság irányába haladnak

Szabó Gabriel, a Mol-csoport Downstream ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a vegyipar is fontos szerepet fog játszani a körforgásos gazdaság beindításában, és az okos átmenet felgyorsításában. A 40 000 tonna kapacitású pirolízisüzem megépítésével fontos lépést tesznek a műanyagok újrahasznosítása terén.

A Lummus pirolízis technológiája lehetővé teszi, hogy a műanyaghulladékot nagy értékű vegyi anyagokká és nyersanyagokká alakítsák át, új választ adva a hulladékgazdálkodás kihívásaira.

A tájékoztatás szerint a most bejelentett projekt része a Lummus és a Mol 2023-ban bejelentett partnerségének, amelynek célja a műanyagok kémiai újrahasznosításának bevezetése és integrálása a Mol magyarországi és szlovákiai létesítményeibe.

Mi épül?TiszaújvárosMOLújrahasznosításkörforgásos gazdaságüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés