2024.09.27, Péntek
Átadták Kecskemét látványosan megújult különleges műemléképületét
Épületfotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Átadták Kecskemét látványosan megújult különleges műemléképületét

magyarepitok.hu

2024.09.27. 13:55 - Szabó Ákos

A Zeneakadémia városi Kodály Intézetének otthont adó egykori kolostort a HÉP restaurálta és modernizálta.

Hirdetés

Ünnepélyes átadót tartottak Kecskeméten szeptember 27-én. A hirös város legmagasabb zenei oktatást nyújtó iskolája, a Liszt Ferenc Zeneakadémiához tartozó Kodály Intézet visszaköltözött régi fényét visszakapott otthonába, a Kéttemplom közben található egykori ferences kolostor épületébe.

A projektet a műemlékfelújítási munkájáról is ismert és elismert Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) kivitelezte, akik nemrég vehették át az Építőipari Nívódíjat a Kecskeméti Városháza felújításáért.

 

Épületfotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Közel háromszáz éves épület újult meg

Az 1736-ban eredetileg ferences rendi kolostorként átadott, ámde jóval korábbi történelmi emlékek helyszínére épült komplexum 1975-ben, egy Kerényi József tervei alapján lezajlott  funkcióváltó építkezést követően lett a kecskeméti Kodály Intézet otthona. A mostani munkálatok során új festést kapott a épület homlokzata (és a kőlábazatot is kicserélték a HÉP szakemberei) és a huszártorony is.

 

 

Teljes tetőfelújításra is sor került: a szerkezet meglévő fedésének bontását követően komplett új tetőhéjazat készült a megerősített tetőszerkezettel és bádogozással közel 2000 négyzetméternyi területen.

Az épülethez méltó formát öltött magára az előkert és a hátsókert, illetve a belső kerengő is. A restaurátori feladatok magukba foglalták a díszterem és a kapcsolódó faajtók, valamint a díszkeretek megvalósítását is. Az épület üvegportáljait is kicserélte a HÉP.

 

 

Új tereket nyitottak az oktatásnak

Kifejezetten jelentős munkát végeztek a pinceszinten, ahol a terület múltját feltáró régészeti feltárásoknak is biztosították a helyet és időt. Az intézet alatt új helyiségeket alakítottak ki, amihez bővítették. A pince és a földszinti falak egy utólagos épületszigetelést kaptak, továbbá szükségessé vált az épület alapjának megerősítése is, amelyet a szakemberek több ütemben, a tartófalakhoz csorbázással kapcsolt vasbeton alaplemezek beépítésével végeztek el.

 

 

A Kodály Intézet új liftet és szellőzőrendszert (illetve ehhez az épület mellett szellőzőaknát) is kapott a HÉP munkájával. Az immár modern oktatási központba audiovizuális technológiát is beépítettek és közösségi területeket is kialakítottak, számos más feladat elvégzésével együtt.

 

 

A középkori Kecskemét központjára találtak a régészek az Kodály Intézet felújítása során

Ötszáz évet felölelő pénzérmék, egy Árpád-kori lakóház és a középkori Kecskemét egykori központjában álló torony földszintje is előkerült a Kodály Intézet felújítását megelőző feltáráskor – közölte Fazekas András Kristóf régész, Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa 2022 telén, az épület pinceszintjének feltárása során. Egymás alatt találták meg a szinteket: a vélhetően egykor Borbála királyné - Zsigmond király felesége – tulajdonában álló torony romjai alatt Árpád-korabeli épületet találtak.
 



Az ásatások során több ezer állatcsontmaradvány, valamint jelentős mennyiségű kerámiatöredék is előkerült a föld mélyéből, köztük jelentős, import tárgyak is.

Az ásatások során mintegy harminc pénzérmét is feltártak a régészek, amelyek korukat tekintve nagyjából ötszáz évet ölelnek fel. A legfiatalabb pénzérme Ferenc József uralkodásának idejéből származik, 1859-ből. A legidősebb pénz keletkezése pedig Zsigmond király korára, az 1300-as évek végére, az 1400-as évek elejére tehető

 

Cikkünk hamarosan helyszíni fotókkal és az átadás részleteivel bővül.

Galéria

Mi épül?Kecskemétoktatási beruházászeneiskolaműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés