2024.09.27, Péntek
Modern lakópark Mapei csomagolásban
Fotók: Mapei Kft.

Modern lakópark Mapei csomagolásban

Mapei Kft.

2024.09.27. 08:04 - Füzi Nikolett

A Bayer Construct kivitelezésében elkészült Elite Park 2. és 3. ütemének kialakítása során a homlokzati rendszer kialakításánál, a vízszigetelési feladatoknál, a mélygarázs padlójánál, valamint a lakások meleg- és hidegburkolatának kialakításánál is Mapei termékeket használtak a kivitelezők.

Hirdetés

Az elmúlt évek egyik legnagyobb és leglátványosabb ingatlanfejlesztése a Bayer Property beruházásban épült Elite Park 2. és 3. üteme. A Bayer Construct kivitelezésében elkészült, 464 lakásos modern lakópark a főváros egyik legkeresettebb részén, a 11. kerületben, a Duna-part közelében épült, egykor ipari területként funkcionáló helyen.

Az építkezés során a teljes lakóépületen a homlokzati rendszer kialakításánál, a vízszigetelési feladatoknál, a mélygarázs padlójánál, valamint a lakások meleg- és hidegburkolatának kialakításánál is használtak Mapei termékeket a kivitelezők, összesen 75 000 négyzetméter felületen, így elmondhatjuk, hogy a teljes épületet kívülről és belülről is Mapei-be csomagolták.

 

 

Vasúti javítóműhelyből modern lakások

Az Elite Park projekt 2. és 3. üteme 2019-ben indult, amikor a Bayer Property megvásárolta az évtizedek során elhagyatottá vált Vasúti Javítóműhely telephelyét a Budafoki út és Barázda utca által határolt területen. A projekt célja egy modern, minden igényt kielégítő lakópark létrehozása volt, amely a város szívében kínál kényelmes és korszerű lakásokat.

A terület nagy részén zöld felületek kerültek kialakításra játszótérrel együtt, így a lakópark kertje igazi városi oázisként szolgál a lakók számára, ahol kellemes az élet és a kikapcsolódás.

Az összesen 3 épületből álló lakópark már elkészült első épületének lakásaiba be is költöztek a lakók. A most elkészült két új – földszint + 9 emeletes - épületben összesen 464 lakás épült meg különböző méretben és elrendezésben, a 28 m2-es stúdiólakástól egészen a 150 m2-es luxus, tetőteraszos penthouse otthonig.

 

 

Mapei megoldások 75 000 négyzetméteren

Az Elite Park építése során összesen 75 000 m2 felületen használták a kivitelezést végző szakemberek a Mapei termékeit, az alábbi területeken:

  • a teljes lakóépületen a homlokzati rendszer kialakítása, 14 000 m2,
  • vízszigetelési feladatok (alépítmény, födém, terasz), 17 000 m2,
  • mélygarázs padlójának kialakítása 8 000 m2,
  • a lakások melegburkolatának ragasztása, 26 000 m2,
  • beltéri vizes helyiségek és folyosók, lobbiterek burkolása, 6 000 m2,
  • kültéri emelt álpadlós teraszok építése, 4 500 m2.

 

 

Homlokzati hőszigetelés és bevonat

A homlokzati rendszer kialakításánál a Mapetherm Mineral - Ásványi hőszigetelő rendszert használták 14 000 m2-en.

A munka során először felragasztották a falazatra Mapetherm ragasztótapasz segítségével az ásványgyapot, illetve a lábazatnál az XPS hőszigetelő lemezeket. A Mapetherm dűbelek telepítését követően a felület átsimításához - melynek felvitt rétegébe Mapetherm Net üvegszövet hálót ágyaztak a szakemberek -, ismét a Mapetherm ragasztótapasz nyújtott segítséget.

Ezt követően Acrycolor Tonachino akrilgyanta színező bevonattal vonták be a falazatot, a felület alapozásához ezt megelőzően Universal Base Coat alapozót használtak.

A homlokzat egyes részein Quarzolite Pittura akril diszperziós festéket használtak, amely ellenáll minden klímaviszonynak és a szmog, a só és a napsugárzás romboló hatásának, így tartós védelmet nyújt az aljzat számára. A felület alapozásához itt is Universal Base Coat alapozót használtak.

 

 

Vízszigetelés

A tetőszigetelést az Isogeneral Kft., a Hydroproof Kft. és a Kővég Kft. konzorciumban végezték el 2023. augusztusa és 2024. májusa között, összesen 17 000 m2 felületen.

A cégek egymás között megközelítőleg egyenlően osztották fel a különböző szigetelési feladatokat:

  • Alépítményszigetelés - Polyprimer, Flexo S6 Premium és Antiradice Flex P gyökérálló lemez
  • Zárófödém és nagyméretű tetőterasz szigetelések - itt egyenes rétegrendben az EPS hőszigetelés alatt PVC szigetelés történt, Mapeplan B termékkel
  • Zöldtető szigetelés - fordított rétegrendű bitumenes szigetelés: lejtbetonra Polyprimer, Antiradice Flex P és Flexo S6 Premium került, arra XPS hőszigetelés és Polyfond Kit Drain dombornyomott felületszivárgó lemez. Erre ezt követően a tervek alapján zöldfelület vagy burkolat került.
  • Sima teraszszigetelések - bevonatszigetelés Mapelastic Foundation és Adesilex PG1 gyantás habarcs használatával, utóbbival csatlakozott a Mapeband Easy hajlaterősítő szalag az erkélyszegélyhez. A párazárásra Polyvap Radonshield és Polyvap SA terméket használtak.
  • Hibrid teraszok szigetelése - A hibrid szigetelés ott volt szükséges, ahol a terasz felett még benyúlt lakás. A benyúló lakás alatt Mapeplan Therm PIR Alu lépésálló hőszigetelés, onnan kifelé pedig csak bevonatszigetelés (Mapelastic Foundation) történt. Átmeneti szalagként a szakemberek Mapeplan Tape PVC terméket használtak.

 

 

Mélygarázs ipari padló

Az egyszintes mélygarázs padlóbevonatát a Turul Padló Kft. készítette el 2024. január és május között a Mapefloor Parking System RLT rendszerének használatával, 8 000 m2 felületen. A mélygarázs közlekedőfelületén kívül a tárolók padlóbevonatához is a Mapei műgyanta padlóbevonati termékeit használta.

 

 

Melegburkolás

A 464 lakásban - nagyjából 26 000 m2 területen – vinyl melegburkolat ragasztásához használt komplett Mapei rétegrendet a szakkivitelező KM Par-Ker Kft.:

  • Ultraplan Contract aljzatkiegyenlítő
  • Mapeproof Primer alapozó
  • Ultrabond Eco V4 Evolution ragasztó

 

 

Beltéri hidegburkolás

Két lépcsőház esetében a beltéri hidegburkolási feladatokat a BESÉP Kft. végezte, ők összesen 6 000 m2 területen használtak Mapei termékeket a munkához:

  • több mint 100 lakásban a vizes helyiségek burkolása
  • folyosók és közösségi terek hidegburkolása két lépcsőházban
  • a 8-9. emeleti nagy teraszokon kültéri ragasztott padló burkolása

A beltéri burkolásnál az alábbi termékeket alkalmazták: Primer G alapozó, Mapegum WPS kent vízszigetelés, Mapeband Easy hajlaterősítő szalag, Keraflex Maxi S1 Zero ragasztóhabarcs, Ultracolor Plus fugázóhabarcs, Mapesil AC rugalmas hézagtömítő.

 

 

Teraszok burkolása álpadlós rendszerrel

Az előbb említett belső burkolási feladatokon kívül a lakáshoz tartozik egy terasz is, itt a BESÉP Kft. szakemberei majdnem az összes lakáshoz PP Level Duo emelt álpadlós rendszert építették, összesen 4 500 m2 területen.

 

 

Ennél a rendszernél a burkolólapokat ragasztás nélkül, könnyen szintezhető, műanyag lábakra helyezik rá. Az ilyen burkolásnak az az előnye, hogy a víz, illetve a csövezés a burkolat alatt el tud futni. A terasz így gyorsan felépíthető, és könnyen karbantartható.

 

 

Az Elite Park építése nemcsak új otthonokat teremtett, hanem hozzájárult a városrész megújulásához és fejlődéséhez is. Az egykori ipari terület helyén most gyönyörű, virágzó otthonok lettek, nagyon szép, környezettudatos kerttel, és a Mapei büszke arra, hogy nagyban hozzá tudott járulni környezetbarát és tartós termékeivel ennek az építési álomnak a megvalósításához.

Nézze meg a helyszínen készült riport videót is:

 

 

Galéria

Mi épül?Mapei Kft.Elite ParkBayer Construct Zrt.Bayer PropertylakóparklakásépítésÚjbudaburkoláshőszigetelésvízszigetelés

Hírlevél

Hirdetés