2024.04.23, Kedd
A fenntartható városfejlesztést ösztönzi az Európai Bizottság új pályázata

A fenntartható városfejlesztést ösztönzi az Európai Bizottság új pályázata

europa.eu

2016.07.12. 14:14 - Antal Zsófia

Az Európai Bizottság két új pénzügyi eszközt tett elérhetővé az induló innovatív vállalkozások és a fenntartható városi projektek számára. A városfejlesztés esetén akár 6 milliárd forintra is lehet pályázni.

Hirdetés

A 2014 és 2020 közötti időszakban a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy duplázzák meg az európai strukturális és beruházási (esb) alapok révén a pénzügyi eszközök, például kölcsönök, garanciák és részvények formájában történő beruházásaikat. Ez azért fontos, mert ezek a pénzügyi eszközök segítik a megújuló pénzügyi támogatás elterjedését, valamint hozzájárulnak a magán- és közforrások kombinálásához.

Már három ilyen eszköz létezik: a kockázatmegosztási hitel, a maximált portfóliógarancia, és az épületfelújítási hitel, mely a lakóépületek energiahatékonyságával és a megújuló energiák lakóépületekben történő alkalmazásával kapcsolatos projektek esetében vehető igénybe.

Az Európai Bizottság hétfőn az esb alapokhoz kapcsolódó két új pénzügyi eszközt fogadott el, melyek megkönnyítik a fiatal vállalkozások és a városfejlesztési projektgazdák számára a finanszírozási eszközökhöz való hozzáférést:

  • Társbefektetési eszköz az induló innovatív vállalkozások és kkv-k számára. Általa a vállalkozások továbbfejleszthetik üzleti modelljüket és további forrásokhoz juthatnak egy fő pénzügyi közvetítő által kezelt kollektív befektetési forma révén. A köz- és magánforrásokat ötvöző beruházás teljes összege vállalkozásonként 15 millió euró (4,7 milliárd forint) lehet.
  • Városfejlesztési alap, amely a fenntartható városi projekteket fogja támogatni, például a közösségi közlekedés, az energiahatékonyság vagy a városi területek megújulása kapcsán. A projekteknek pénzügyi szempontból életképeseknek kell lenniük és az integrált városfejlesztési stratégia részét kell képezniük. A köz- és magánforrásokat ötvöző beruházás teljes összege projektenként 20 millió euró (6,3 milliárd forint) lehet.

Az esb-alapok 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó keretrendszere nagyobb rugalmasságot, egyértelműbb szabályozást és több lehetőséget biztosít a pénzügyi eszközök felhasználása terén, mivel már ide tartozik a kkv-k támogatása, az energia- és az erőforrás-hatékonyság, a digitális technológiák, a fenntartható közlekedés, a kutatás-fejlesztés és az innováció területe is. A hat éves ciklusban a tervek szerint az esb-alapokból több mint 20 milliárd euró kerül pénzügyi eszközök révén felhasználásra.

Pályázatokmegújuló energiainnovációEurópai Bizottság

Hírlevél

Hirdetés