2024.04.19, Péntek
Esztergom építészeti örökségét óvja a megnyílt felújítási pályázat
pctrs.network.hu

Esztergom építészeti örökségét óvja a megnyílt felújítási pályázat

hidlap.hu

2016.07.20. 12:08 - Antal Zsófia

Szeptember 30-ig lehet pályázni helyi védelem alatt vagy védett környezetben álló épületek homlokzati felújítására, a projekteket az önkormányzat maximum 50 százalékban támogatja.

Hirdetés

Esztergom Város Önkormányzata megnyitotta évenként meghirdetett homlokzatfelújítási pályázatát a 2017-ben támogatandó projektekre vonatkozóan. Emellett az idei pénzügyi források terhére a korábbi sikerre való tekintettel megint lehet pályázni, a támogatás minden esetben Esztergom önkormányzatának költségvetési keretéből kerül kifizetésre.

Támogathatók a helyi védelem alatt álló és a helyi védett környezetben álló épületek külső homlokzati felújítási munkái, a helyi építészeti örökség védelméről szóló 30/2008. (IV. 24.) önkormányzati rendelet alapján. Jelen pályázat keretében műemléki védettséggel érintett épület támogatására nincs mód.

 

A támogatás mértéke:

- helyi védelem alatt álló épületek esetén a homlokzati felújítási költségek maximum 50 százaléka, amely teljes mértékben vissza nem térítendő támogatás;

- helyi védett környezetben álló (de egyedi védelem alatt nem álló) épület esetében a homlokzati felújítási költségek maximum 50 százaléka, mely fele-fele arányban vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön.

A Városfejlesztési Bizottság a fenti arányoktól indokolt esetben eltérhet.

 

A támogatás feltételei:

- a támogatás utófinanszírozású, tehát a pályázónak az 50%-os önerő vállalása mellett a munkálatok lezárásáig és azok igazolásáig a teljes bekerülési költséget állnia kell;

- mind a vissza nem térítendő támogatás, mind a kamatmentes kölcsön kifizetése a támogatott munkák befejezésekor, azok számlákkal való igazolása után történik;

- támogatás nem adható kötelezéssel elrendelt felújítás esetén.

 

A pályázatnak tartalmaznia kell a megvalósítani tervezett felújítás engedélyes szintű tervét, költségvetését, a kivitelezés ütemezését, és ha jogszabály előírja, akkor a jogerős építési engedélyét, egyéb esetben az illetékes szerv hozzájárulását.

A pályázatokat mind a 2016-os, mind a 2017-es keret esetén 2016. szeptember 30-ig kell benyújtani a főépítészhez, azokat október 31-ig a Városfejlesztési Bizottság bírálja el. Az elnyert támogatás mértékéről az Esztergomi Önkormányzat 2017. évi költségvetésének elfogadását követően a pályázók írásban értesülnek.

PályázatoképületfelújításEsztergom

Hírlevél

Hirdetés