2024.05.25, Szombat
Magyar fejlesztéssel bolyonghatunk a jövő épületeiben
abstracto.pro

Magyar fejlesztéssel bolyonghatunk a jövő épületeiben

magyarepitok.hu

2017.11.13. 15:50 - Szabó Ákos

Az ARWorks Abstracto csomagjával virtuális valóságban járhatóak be az építészeti tervek.

Hirdetés

Manapság már szinte minden építészeti terv digitálisan készül el, nagyon gyakran háromdimenziós modellek használatával. Ezeket azonban általában csupán 2 dimenzióban jelenítik meg - akár képernyőn, akár papíron - mivel eddig erre csak képernyőket lehetett használni.

 

Előre láthatóak az eredmények

Az elmúlt években piacra kerültek a virtuális valóságot (virtual reality - VR) valóban életszerűen megvalósító eszközök. Az Oculus Rift, az HTC Vive és a Samsung Gear headsetek felvételével bármilyen 3 dimenziós szimulációba beléphet a felhasználó és úgy érezheti, valóban ott állna megtervezett térben.

Ilyen élményt nyújt a magyar fejlesztésű Abstracto szolgáltatáscsomag, melyet a ARWorks hozott létre. A cég egy nyers építészeti fájlból létrehozza annak valósághű virtuális modelljét, amelyet egy érintőképernyő előtt állva, vagy akár egy headseten keresztül személyesen is bejárhatnak a mérnökök és a döntéshozók.

 

abstracto.pro

Így előre lehet látni, nem csupán elképzelni, hogy hogyan fog kinézni a megvalósítás után az egyelőre még csak terveken létező beruházás, legyen szó egy családi házról, irodaépületről, vagy akár gyárról - derül ki a cég sajtóanyagaiból.

 

Már a beruházás előtt be lehet járni a kész épületet

Arra is van lehetőség, hogy GPS-helyérzékelőt (például mobiltelefont) használva az építkezés későbbi helyszínén járhassa be a virtuális valóságban már elkészült épületként megjelenő terveket a felhasználó. Így az inkább csak mérnökök által megérthető tervrajzokat potenciális vásárlók, beruházók és a cégek döntéshozói is jobban megismerhetik.

 

abstracto.pro

A következő lépéssel az ARWorks az Abstracto-t a virtuális valóság után a kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) világába is elviszi. Itt már átlátszó a szemüveg, így a viselője látóterébe virtuális elemeket lehet beilleszteni, melyek csak kiegészítik azt, amit lát. Így a mai videójátékok valóságközeli grafikáját lehet egybeötvözni a valósággal és még élethűbben bemutatni a lehetőségeket, amik egy építési telken megvalósulhatnak a jövőben.

Az ARWorks-öt 2010-ben alapították, előremutató mobiltechnológiák fejlesztését tűzte ki feladatául és egy éve specializálódott az építészeti megoldásokra is. A vállalat ügyvezetője Budaházy Szabolcs, az Abstracto projektfelelőse Goltl Balázs. Az ARWorks a győri székhelyű Appentum tulajdonában áll, melynek ügyvezetője Szaniszló Zoltán.

Technológiainnovációépítészet

Hírlevél

Hirdetés