2024.07.20, Szombat
Tovább bővült a főváros P+R parkolási rendszere

Tovább bővült a főváros P+R parkolási rendszere

mti

2015.12.01. 21:27 - Hegedűs Gergely

Az autósok kedd óta újabb P+R parkolókat használhatnak Budapesten a 4-es metróhoz kapcsolódóan a kelenföldi végállomásnál. A belváros tehermentesítésének jegyében összesen közel 1500 P+R parkolóhely létesül Kelenföldön.

Hirdetés

A második P+R parkolót adták át a kelenföldi megállónál, 485 férőhelye van, az épülő Budaörsi úti csomópont és a metróvégállomás őrmezői kijárata között helyezkedik el.

A modern, mozgáskorlátozottak által is használható parkoló az őrmezői oldalon biztosítja, hogy a kerület külső részeiről vagy az agglomerációból érkezők otthagyhassák autójukat, és metróval, autóbusszal, villamossal vagy kerékpárral utazzanak tovább a belváros irányába.

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatósága közleményében az áll, a mintegy tíz hónapon át végzett munkák szerződéses összege 273,1 millió forint volt és "várhatóan teljes egészében elszámolható lesz európai uniós forrásból". 

Emlékeztettek arra, hogy a 4-es metróvonal tavaly márciusban átadott első szakaszának legfontosabb célja a belváros tehermentesítése, a felszíni közúti - elsősorban autós - forgalom fokozatos csökkentése. Ebben jelentős szerepet töltenek be a metróberuházáshoz kapcsolódóan épülő parkolók.

A kelenföldi vasútállomás környéke ebből a szempontból kiemelten fontos városrész: a vasúti pályaudvar, az új metróállomás, az autóbusz-végállomások, illetve a Budaörsi úti csomópont szomszédságában itt létesül a legtöbb új P+R parkoló. Négy helyszínen - az Európai Unió felé vállaltaknak és a Fővárosi Közgyűlés döntésének megfelelően - összesen csaknem 1500 új P+R parkolóhelyet építenek ki.

Az Etele téri oldalon az egyik parkoló (a Volán-pályaudvar mögötti területen, a Somogyi út meghosszabbításában 221 férőhellyel) már szeptember eleje óta használható, a másik a Somogyi út és a Gyergyótölgyes utca sarkán épül, 247 autónak biztosítva majd parkolási lehetőséget, várhatóan decembertől. A metróvégállomás és aluljárórendszer Őrmező felé eső oldalán szintén két parkolót használhatnak majd az autósok. A most elkészült mellett a MÁV kelenföldi vasútállomáshoz kapcsolódó, használaton kívüli vágányainak helyén is létesül egy körülbelül 500 férőhelyes P+R parkoló két ütemben, 2016 végéig.

Valamennyi, az új metróhoz kapcsolódó P+R parkoló "döntő részben európai uniós forrásból" épül meg – áll a közleményben.

Mi épül?parkolókKelenföldBKK

Hírlevél

Hirdetés