2024.06.15, Szombat
Újjáéled Tatabánya egyik legrégebbi épülete

Újjáéled Tatabánya egyik legrégebbi épülete

MTI

2016.06.23. 16:21 - Antal Zsófia

Tatabánya önkormányzata négymilliárd forint uniós pályázati forrásból tervezi a Tulipános Ház felújítását, iskolák és óvodák korszerűsítését, és kivezetné a lakott területet sújtó teherforgalmat is.

Hirdetés

A tatabányai képviselő-testület csütörtöki ülése után Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere (Fidesz-KNDP) három fő fejlesztési tervről számolt be.

Az 1924-ben Toroczkai Wigand Ede tervei alapján épült Tulipános Ház felújítása 1,7 milliárd forintos beruházást igényel. A szecessziós stílusú, háromezer négyzetméteres, háromszintes palota egykor bányatiszti kaszinóként funkcionált, s ez a város egyik legrégebbi épülete. Korábban huszonkét évig állt bezárva, az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg közösségi célra. Most eredeti állapotában állítják helyre, s az épületben rendezvényhelyszínt, vendéglátóhelyet, interaktív játszóházat és bányászati témájú kiállítást is kialakítanak.

Az önkormányzat szintén jelentős forrást, 1,4 milliárd forintot fordít intézmények energetikai korszerűsítésére, valamint családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére. A programban az 1970-es években épült iskolák, óvodák, bölcsődék, művelődési házak és egy idősotthon korszerűsítése szerepel.

Közlekedésfejlesztési beruházások keretében két projekt valósul meg összesen 670 millió forintból. Az egyik, bővülő ipari övezet csak az óvároson keresztül, lakóterületek érintésével közelíthető meg az autópályáról. Az itteni teherforgalmat szeretné kivezetni az önkormányzat a város belső területeiről, ezért csaknem öt kilométer hosszú elkerülő úthálózatot alakít ki. Ezen kívül teljesen felújítják a Tatabányai Ipari Park főútját is.

A polgármester azt is elmondta: a város integrált területi programjának fejlesztési irányait kormányhatározat rögzíti, teljes végrehajtására 2020-ig összesen 13,17 milliárd forint áll rendelkezésre.

közlekedésfejlesztésműemlékfelújításMi épül?Tatabányaenergetikai beruházás

Hírlevél

Hirdetés