2024.05.23, Csütörtök
Újra él a Börzsöny belsejébe vezető kisvasút

Újra él a Börzsöny belsejébe vezető kisvasút

magyarepitok.hu

2015.11.23. 20:51 - Hegedűs Gergely

Az 1975-ben megszüntetett Szob-Nagybörzsöny vasútvonal hétfőn újra teljessé vált, jövő nyártól az ország egyik legvadregényesebb kisvasútjával utazhatunk a Börzsöny belsejébe.

Hirdetés

Hétfőn a 20 km-es teljes útvonal középső harmadát adták át, vagyis a Márianosztrát és Nagyirtáspusztát összekötő, 6,9 km-es szakaszt.

Miután a pálya töltése sok helyen szó szerint eltűnt az idők folyamán, a magashegységi szakasz újjáépítése jelentős műszaki teljesítménynek számít.

A vasút műszaki átadása után a projekt következő szakaszában jön a kiszolgáló épületek, megállók felhúzása, az engedélyezési eljárások lefolytatása. A kisvasút vonalán napelemes kocsik és mozdonyok járnak majd, a turisták várhatóan 2016 nyarától használhatják a járatot, amivel jól elérhetővé válik a Börzsöny nyugati és északi része.

A Börzsöny másik, a turisták által közkedvelt kisvasútja Kismaros és a Királyrét között közlekedik, a hegység déli és keleti látványosságait teszi megközelíthetővé.

A beruházást végző Ipoly Erdő Zrt. hatszázmillió forintnyi uniós támogatást vehetett igénybe, a járművekre és a kiszolgáló létesítményekre saját forrásait használja fel. A kivitelezést az Ipoly völgye kisvasút konzorcium végzi.

(képek: mti)

Galéria

Mi épül?vasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés