2024.03.29, Péntek
Megújul és kerékpársávval bővül a tokaji Tisza-híd
szeretlekmagyarorszag.hu

Megújul és kerékpársávval bővül a tokaji Tisza-híd

magyarepitok.hu

2017.09.22. 09:45 - Szabó Ákos

A 231 méteres tokaji Erzsébet-királyné híd új kerékpársávval és három nyomszéles gyalogossávval szélesedik, valamint átfogó felújítási munkálatokat hajtanak végre rajta.

Hirdetés

Felújítják a Erzsébet királyné nevét viselő tokaji Tisza-hidat – derül ki a közbeszerzési információkból. A 38-as út részét képező, Tokaj belvárosát Rakamaz üdülőterületeivel összekötő átkelőt kiszélesítik, az egyik oldalon kerékpársávot, a másikon pedig három nyomszéles gyalogospályát alakítnak ki.

Az összesen 231 méter hosszú hidat a ezzel egy időben teljekörű felújításnak vetik alá, illetve a környező utakon a körforgalom új pályaszerkezetet kap, valamint kialakítanak egy új gyalogos átkelőt is. Emellett az érintett közvilágítási, gáz-, ivóvíz- és szennyvízvezetékeket is kiváltják, illetve átirányítják.

A beruházás során

  • felhelyeznek 1522 négyzetméternyi modifikált bitumenes lemezszigetelést,
  • impregnálnak 450 négyzetméternyi területet,
  • repedésáthidaló védőbevonatot alakítanak ki 2500 négyzetméteren,
  • 10000 négyzetméternyi acélszerkezet korrózióvédelmére is sor kerül
  • és felhasználnak 231 köbméternyi monolit vasbetont szegélyekhez, járdákhoz és pótpadkákhoz.

 

Több Tisza-híd állt Tokajban az évszázadok alatt

Az átkelő története a XVI. században kezdődött el, korábban egy rév működött a területen. Az első fahidat az 1500-as években építették meg, azonban ez a három részre szakadt Magyarország korában nem volt hosszú életű és 1565-ben el is pusztult a harcok során. Ezután Mária Terézia emeltetett hidat, amely az 1848-49-es forradalomban vált használhatatlanná. Ezt követte az első vashíd, amely már viselte az Erzsébet királynő nevet. A ma látható, a Tisza és a Bodrog összefolyásánál található hidat 1961-ben vették használatba.

 

 

ÚtépítésútépítéskerékpárúthídépítésTokajRakamaz

Hírlevél

Hirdetés