2024.03.19, Kedd
Egy lépéssel közelebb a Gubacsi híd felújítása

Egy lépéssel közelebb a Gubacsi híd felújítása

magyarepitok.hu

2019.04.23. 12:40 - Hegedűs Gergely

A rendkívül leromlott csepeli Duna-híd fejlesztését egy tanulmányterv készíti elő; kiderült, ki készíti.

Hirdetés

A beruházó BKK Zrt. kihirdette a fővárosi Gubacsi hídra vonatkozó közbeszerzés eredményét. A nyertes Perfektum Építész Kft. a híd és a környezetének fejlesztéséhez egy döntéselőkészítő tanulmánytervet készít.


Emiatt fontos a híd

A 145 méteres Gubacsi híd Csepelt a Ráckevei-Dunán át köti össze a dél-pesti XX. kerülettel. Az átjárót valójában két híd, egy vasúti és egy közúti híd alkotja egymás mellett.

Előbbi a csepeli kikötőn keresztül az európai vízi szállítmányozási rendszerrel biztosít vasúti kapcsolatot, utóbbi pedig jelentős közúti forgalmat bonyolít a Duna felett.

A rendkívül rossz műszaki állapotú híd felújításának egyik célja a csepeli kikötő és a vasúthálózat közötti zavartalan teherforgalom biztosítása. A Gubacsi híd leromlott állapota miatt jelenleg erős sebességkorlátozás alá esik a sínpálya. Emiatt ott rendkívül lassan - mindössze 5 kilométer/órás sebességgel - haladnak át a vonatok, a közeli Corvin csomópontnál az autóforgalomban dugókat okozva.


Több változatot is kiértékelnek

A mostani közbeszerzés a tervezés céljaként a Gubacsi híd és környezetének a felújításához szükséges döntéselőkészítő tanulmány elkészítését jelöli meg.

A szöveg az érintett környezetet is kijelöli:

  • Védgát utca - Ady Endre út csomópont,
  • Csepeli átjáró,
  • Topánka utca - Baross utca csomópont,
  • szükség esetén a Helsinki út - Határ út és a Baross utca - Határ út csomópontok.

A tanulmány több változatban vizsgálja a lehetséges kialakítási módokat, figyelembe véve a közúti, a vasúti, a közösségi közlekedési, a kerékpáros és gyalogosforgalmi, valamint a városrendezési igényeket. A felvázolt javaslatokat többkritériumos elemzés alapján értékelik. A tanulmányterv egy darab többtámaszú közúti hidat, illetve több belterületi utat tartalmaz majd. A teljes vizsgált terület 49 000 négyzetméteres, a teljes vizsgált úthossz 1,6 kilométeres.

ÚtépítéshídépítésCsepelPesterzsébettervezésPerfektum Mérnöki Kft.

Hírlevél

Hirdetés