2024.03.19, Kedd
Jó hír a Pilisből ingázóknak: indul a budakalászi elkerülő tervezése
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Jó hír a Pilisből ingázóknak: indul a budakalászi elkerülő tervezése

magyarepitok.hu

2019.04.17. 10:06 - Hegedűs Gergely

Az új út a pilisi régióból Budakalász kihagyásával vezeti át a forgalmat a 11-es főútra.

Hirdetés

A TED-en kihirdették a budakalászi közlekedésfejlesztés tervezői közbeszerzését, mely két részfeladatból áll. A budakalászi elkerülő út megtervezését az Uvaterv Zrt. végzi el 81,6 millió forintos szerződéses értéken. A pomázi iparterület jelenlegi bekötésének körforgalmi csomóponttá alakítását a Pro Urbe Kft. tervezi meg a 7,9 millió forintos szerződéses értéken. A feladat mindkét esetben a környezetvédelmi, engedélyezési, valamint kiviteli terv és tendertervek elkészítése.


34 éve tervezett beruházás valósul meg 

Ahogy azt korábban megírtuk, a budakalászi 108-as út a Szentendrére vezető 11-es főút és a Pilist Pilisszentkereszten keresztül átszelő 1111­-es út között épül meg.

Az elkerülő út a pilisi régióból Budapest felé tartó forgalomnak ad majd megoldást, miután a Pomáz felől érkezőket Budakalász kihagyásával tereli a 11-esre. 

Az elkerülő már 1985-ben bekerült a város rendezési tervei közé, ám csak nemrég kapott engedélyt és állami költségvetési forrást a megvalósításhoz.


Megszűnik a HÉV okozta bosszúság

A kétszer egy sávos út 2500 méter hosszú lesz, egy körforgalommal, két különszintű csomóponttal jön létre. Átvezetés létesül a 11-es főút felett, valamint a 1111-es út és a HÉV-vonal felett. Utóbbi jelentőségét az adja, hogy jelenleg az ezirányú forgalmat gyakran megakasztja a HÉV érkezésekor a sorompó.

A projektben az elkerülő végén egy különszintű csomópont jön létre a 11-es főúton. Ehhez kapcsolódva a 11-es főút mintegy 2,1 kilométeren bővítést kap.

 

ÚtépítésBudakalászHÉVUvaterv Zrt.tervezés11-es főútPro Urbe Mérnöki és Városrendezési Kft.

Hírlevél

Hirdetés