2024.04.18, Csütörtök
Egy lépéssel közelebb került a paksi autópálya-lejárat megvalósítása
Illusztráció (fotó: Bernát Benjámin, magyarepitok.hu)

Egy lépéssel közelebb került a paksi autópálya-lejárat megvalósítása

magyarepitok.hu

2020.03.02. 10:31 - Almási Krisztina

A fejlesztés részeként egy új nyomvonalú utat is megépítenek az M6-os és a 6-os főút között.

Hirdetés

Elkezdődhet a paksi atomerőműhöz épülő új összekötő út tervezése – derül ki a közbeszerzési tájékoztatóból. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában elnyert tervezés három részprojektet foglal magába:

  • egyrészt Paks térségében az M6-os autópálya és a 6-os főút között megépül egy összekötő út;
  • négysávosítják a 6-os főutat északi irányból az atomerőmű déli bejárójáig;
  • valamint egy meglévő nyomvonalon fejlesztenek egy feltáró utat Paks Biritópuszta városrészben, ami a Biritóra vezető 6233-as közutat és a 6-os főutat köti össze, utóbbihoz az atomerőmű térségeben csatlakozva.

Az első feladat tervezését a Via Futura Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. valósítja meg közel 90 millió forintból, a másodikat részfeladat tervezését a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. végzi több mint 177 millió forintból, a harmadik részprojekt tervezése pedig a Vonalvezető Mérnöki és Gazdaságfejlesztő Kft. munkájával valósul meg több mint 44 millió forintból.


Négysávúsítják a 6-os főút egy szakaszát

Az M6-os és a 6-os között új nyomvonalon építik meg a mintegy 3 kilométer hosszú, 2x1 sávos 6237-es közutat. A nyertes ajánlattevő feladata az engedélyezési és kivitelei tervek elkészítése.

A 6. sz. főút 2x2 sávos főúttá fejlesztésének megtervezése körülbelül 3,5 km hosszú szakaszon – beleértve a becsatlakozó utak csomóponti kialakítását – valósul meg a beruházás keretében. Ezen kívül megtervezik egy új körforgalmi csomópont kialakítását is a 6. sz. főút 115 + 710 km szelvényében.

A beruházás része a 6. számú főút és a 6233. jelű összekötő út között, meglévő nyomvonalon vezetett, 3,2 km hosszú feltáró út fejlesztésének megtervezése is Paks-Biritópuszta városrészben.

A beruházás a paksi atomerőmű bővítését készíti elő, amiről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk. A Paks II. Atomerőmű területén az első épületek kivitelezését a KÉSZ Zrt. júniusban kezdte el; a projektben több mint 80 kiszolgáló épület, valamint irodaházak, szerelőcsarnokok és raktárak is épülnek.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Via Futura Kft.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Vonalvezető Mérnöki és Gazdaságfejlesztő Kft.Pakspaksi atomerőműM6-os autópálya6-os főút

Hírlevél

Hirdetés