2023.11.28, Kedd

Hirdetés

Két újabb észak-erdélyi autópálya-projekt kapott zöld jelzést
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Két újabb észak-erdélyi autópálya-projekt kapott zöld jelzést

mti, magyarepitok.hu

2020.08.19. 14:30 - Hegedűs Gergely

Legalábbis papíron: megvan a nyertes kivitelező a Szilágyságban épülő 80 kilométer legnyugatibb részén.

Hirdetés

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) a török Nurol Insaat Ve Ticaret A.S. társaságot hirdette ki győztesnek az A3-as észak-erdélyi autópálya egyik szilágysági szakaszának építésére kiírt pályázaton.


Két évük van rá a tervezéssel együtt

A CNAIR szerdán a honlapján közölte: a nyertes áfa nélkül 384,14 millió lejes (27,65 milliárd forint) ajánlatot tett a 13,5 kilométeres Berettyószéplak-Szilágynagyfalu szakasz tervezésére és megépítésére. A szerződés aláírását követően 24 hónap alatt kell elkészülnie az útnak, ebből hat hónap jut a tervezésre. Az útra tízéves garanciát kell vállalnia a kivitelezőnek.   

A szóban forgó szakasz a Szilágyságba tervezett 80 kilométeres útszakasznak (Berettyószéplak és Magyarnádas között) a legnyugatibb részét képezi.

Ettől nyugatra helyezkedik el a magyar M4-eshez a jövőben kapcsolódó, 64 kilométeres Berettyószéplak-Bors szakasz. Utóbbinak immár 17 (!) éve húzódik a projektje, melyről legutóbb júniusban írtunk, amikor aláírták az egyik alszakaszára a kivitelezési szerződést


Szeptemberre várják a magyar-román autópályakapcsolat átadását

Ugyancsak szerdán jelentették be, hogy az osztrák Strabag romániai leányvállalata építheti meg az autópálya nagyváradi bekötőútját áfa nélkül 545,91 millió lejért (39,3 milliárd forint). Az autópálya bihari csomópontját Nagyvárad körgyűrűjével összekötő, csaknem 19 kilométeres bekötőút megépítésére 30 hónap a határidő. Ezen a kiíráson hatéves garancia volt az elvárás. 

A szerződéseket akkor írják alá, ha a versenyben alulmaradó pályázók nem óvják meg a döntést.   

A román sajtó korábban arról cikkezett, hogy szeptember 4-én, várhatóan a két ország miniszterelnöke jelenlétében nyitják meg a magyar-román határt átszelő második autópályát.

Az államhatárnál a magyarországi M4-es autópálya csatlakozik a romániai A3-as, mindössze ötkilométeres szakaszához.

ÚtépítésErdélyNagyváradautópálya

Hírlevél

Hirdetés