2024.04.13, Szombat
Egyre közelebb van az átadáshoz az M44-es békéscsabai szakasza
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Egyre közelebb van az átadáshoz az M44-es békéscsabai szakasza

magyarepitok.hu, MTI

2020.10.16. 10:10 - Almási Krisztina

A Duna Aszfalt munkájával 17,6 kilométeren épül meg a Kondoros és Békéscsaba közötti szakasz, melyet még idén átadnak.

Hirdetés

Az eredetileg tervezettnél másfél hónappal korábban, december közepén átadják a forgalomnak az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és Kondoros közötti 2x2 sávos, 17,6 kilométeres szakaszát – derült ki a helyszínen tartott sajtóbejáráson. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásban és a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében mintegy 41, 4 milliárd forintból megvalósuló fejlesztéssel újabb megyeszékhely kapcsolódik be a gyorsforgalmi hálózatba.

 

 

A szakasz kivitelezése 2018 februárjában indult el, a tervezett sebesség 110 km/h lesz.

Az út átadása után gyorsabbá és biztonságosabbá válik Békés megye megközelítése, illetve javul a régió versenyképessége is.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az összesen 95 kilométeresre tervezett M44-es gyorsforgalmi út 62 kilométeres szakaszát Kondoros - Tiszakürt között még 2019 októberében átadták, valamint a Békéscsaba és Kondoros közötti 17,6 kilométeres szakasz első 1,5 kilométere is már tavaly októberben elkészült, azóta pedig átadták a szakasz békéscsabai végpontjában épülő turbókörfogalmi csomópontot.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyei igazgatója a helyszíni bejáráson elmondta, hogy 375 millió forintból telephelyfejlesztés is történik Békéscsabán az M44-es beruházás részeként.

Épül egy 670 négyzetméteres fedett, fűthető, 8 tehergépkocsi beállására alkalmas csarnok, amelyet a tervek szerint decemberben már szintén használni tudnak.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Két éven belül a Fürjesi út is elkészül

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, hogy legkésőbb 2022 augusztusára elkészül a 8 kilométeres Fürjesi út is, amely az M44-est, a 44-es és a 47-es utat, valamint a csanádapácai utat köti össze egy kétszintű csomópontban. A szakasz – amelyből 5 kilométer zöldmezős beruházás, 3 kilométer útfelújítás – 36 százalékos készültségű.

A Tiszakürt–Lakitelek szakasz átadását jövő szeptemberben tervezik, jelenleg 60 %-os készültségi szintnél tart.

Ezen a szakaszon épül a 2x2 sávos, új Tisza-híd, amely a világon is egyedülállóvá teszi az M44-est.

A Lakitelek–Szentkirály szakasz 15 %-os készültségű, befejezése 2024-ben várható, a 20 kilométeres Lakitelek–Kecskemét szakaszból pedig mostanra már 16 kilométer elkészült.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


További fejlesztések vannak a küszöbön

A Szentkirályt az M5-ös autópályával összekötő 33 kilométeres szakasz tervei és engedélyei elkészültek, a régészeti munkákra és a területszerzésre a forrás rendelkezésre áll. Még az idén szeretnék kiküldeni a mintegy ötszáz helyrajzi számon szereplő ingatlanra a vételi ajánlatot - derült ki Pántya József tájékoztatójából.

Galéria

ÚtépítésDuna Aszfalt Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)M44-esBékéscsabaKondorosgyorsforgalmi utakútépítés

Hírlevél

Hirdetés