2024.03.29, Péntek
Itt épül mintegy 14 kilométernyi kerékpárút a Duna mentén
Illusztrációs fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Itt épül mintegy 14 kilométernyi kerékpárút a Duna mentén

magyarepitok.hu

2020.10.05. 07:50 - Szabó Ákos

Keresik a kivitelezőt az Eurovelo 6 útvonal szakaszának kialakítására, Komárom és a Győr mellett fekvő Gönyű között.

Hirdetés

Nemrég írtuk meg, hogy a Duna mellett futó kerékpárút mintegy 7,5 kilométernyi pályájának építkezésére keresi a kivitelezőt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) Dunaalmás és Neszmély között. Most egy közel kétszer ilyen hosszú szakaszra írták ki a közelben a közbeszerzési pályázatot – derül ki az uniós adatokból.

 

A beruházás által érintett terület

Az állami nagyvállalat az Európai Kerékpáros Szövetség Eurovelo hálózatának 6-os vonalán, Gönyű és Komárom között 13,9 kilométernyi szakasz fejlesztését kezdi meg. A pályát részben saját vonalvezetésű bicikliúttal, illetve részben meglévő földutak felhasználásával, kerékpárosbarát utak kialakításával adják majd át.

 

Az útvonal 14 hónap alatt készül el, két hidat is építenek

 

 

A tervek szerint az új szakasz Komárom nyugati, Áccsal közös közigazgatási határától indul, a Fenyves utcától. Mintegy 4,8 km hosszan zárkerti és erdőterületek között halad, nagyrészt egy jelenlegi földút helyén, jellemzően vegyesforgalmú útként kialakítva. Ezt követően önálló vonalvezetésű kerékpárút épül az 1-es főút északi oldalán. A tervezett kerékpárút a főúttal párhuzamosan halad 9,1 km hosszan, egészen Gönyűig, a szakasz végét képező Dózsa György utcához történő csatlakozásig.

Két hidat is kialakítanak a beruházásban:

  • Ács területén a a Concó patak felett 12 m szabad nyílású, vasbeton szerkezetű átkelőt építenek;
  • Nagyszentjános és Gönyű közigazgatási határán pedig a Cuhai-Bakony ért keresztezi az út, 2x12 m szabad nyílású, szintén vasbeton szerkezetű híddal.

A projektet várhatóan a szerződés megkötésétől számított 14 hónap alatt fejezik majd be.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)kerékpárútGönyűKomáromGyőr

Hírlevél

Hirdetés