2024.03.19, Kedd
A Duna Aszfalt és a Colas kivitelezi a BMW-gyárhoz épülő autópálya-csomópontokat
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A Duna Aszfalt és a Colas kivitelezi a BMW-gyárhoz épülő autópálya-csomópontokat

magyarepitok.hu

2021.01.29. 18:06 - Hegedűs Gergely

Az M35-ös autópálya fejlesztése mellett a gyárépítést előkészítő projekt is kivitelezőre talált.

Hirdetés

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a TED-en közzétette az M35-ös autópálya új csomópontjának kivitelezőit. A 354-es út és az M35-ös találkozását a Duna Aszfalt Zrt. építi át, míg a Józsánál létrejövő új autópályacsomópontot a Colas Út Építőipari Zrt. kivitelezi. 

Ahogy azt korábban jeleztük, a Duna Aszfalt által elnyert közbeszerzés a sztráda 36+652-es kilométerszelvénynél fekvő csomópontra vonatkozik, amely a leendő BMW-gyártól mintegy 2 kilométerre helyezkedik el. Mostani állapotában Debrecen északi elkerülő útjához, a 354-es főúthoz biztosít kapcsolatot, mely a sztrádától Hajdúhadházig tart. A Duna Aszfalt nettó 4,3 milliárd forintos szerződéses értéken kivitelezi a projektet.

 


Egy lóhere fogja kiszolgálni a kereszteződést

A beruházásban a 354-est meghosszabbítják nyugati irányba, a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet felé, illetve csatlakoztatják az úgynevezett Déli határoló úthoz. Ennek érdekében a főút tengelyét átépítik.

A jelenleg trombita alakú csomópontot, teljes értékű, lóhere alakú csomóponttá építik át a projektben, vagyis a jövőben az M35-ös és a meghosszabbodó 354-es kereszteződését szolgálja majd ki.


Teljes értékű új csomópontot kap Debrecen-Józsa

A másik most kihirdetett végeredmény szerint a Colas Zrt. egy teljesen új csomópontot hoz létre az M35-ösön, mely a megeszékhelyhez tartozó településrész nevére utalva Debrecen-Józsa autópálya-csomópont elnevezést viseli majd.

A 33+200 kilométer szelvény környezetében egy teljes értékű, négysávos csomópont épül ki. Emellett két körforgalmú csomópont is létrejön, valamint egy kétnyílású, 50 méteres felüljáró is. A Colas nettó 4,8 milliárd forintos szerződéses értéken kivitelezi a projektet.

A NIF-től nyert információink szerint mindkét autópálya-csomópont - a Józsánál épülő új és az ettől délre átépülő régi - is lehetőséget biztosít majd a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben kialakítandó BMW-gyárterület megközelítésére.


Új csomópontok és négysávosodó főút

A most szóban forgó közbeszerzés egy átfogó fejlesztés része, mely a Debrecen mellett megvalósuló BMW-gyárat szolgálja majd. A csomópontok fejlesztése mellett egy további része:

  • a 33-as főutat 4,2 km hosszban négysávossá bővítik az M35-ös debreceni lehajtója és a Balmazújvárosba vezető 3316-os főút között. Ennek során négy új csomópont is kialakul és egy vasút feletti átvezetés is. A 3316-os út is korrekciót kap.


A Duna Aszfalt fejleszti a BMW-gyárnak otthont adó ipari övezetet

Pénteken egy további, a BMW-gyár építéséhez kapcsolódó projektben történt előrelépés, miután a NIF lezárta az érintett ipari övezet egyik közbeszerzését. A TED szerint a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetéhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéseket a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezi nettő 8,6 milliárd forintos szerződéses értéken.

A beruházás keretében

  • önkormányzati utak útépítése,
  • kerékpárutak építése,
  • csapadékvíz elvezetés megvalósítása,
  • valamint szennyvíz- és vízvezeték kivitelezése valósul meg.
ÚtépítésDebrecenM35-ös autópályaDuna Aszfalt Zrt.ColasBMW-gyárautópályaNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés