2024.06.17, Hétfő
Hárosi M0-ás Duna-híd: egy tavaszi és egy nyári részleges lezárás jön még, az év végére készülhet el minden munka
Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Hárosi M0-ás Duna-híd: egy tavaszi és egy nyári részleges lezárás jön még, az év végére készülhet el minden munka

magyarepitok.hu, NIF Zrt.

2021.03.18. 15:20 - Szabó Ákos

A Budapest déli körgyűrűjének részét képező, Deák Ferenc híd néven is ismert műtárgy hosszú távú használatát így lehet biztosítani a Műegyetem mérései alapján. Az M0-ás híd régi szakasza 30 évvel ezelőtt épült, a most orvosolásra szoruló anomáliák eredete is odáig nyúlik vissza.

Hirdetés

Tavaly nyáron is írtunk róla, hogy az M0-ás déli, hárosi Duna-hídján (más nevén, Deák Ferenc híd) a fővárosi Műegyetem közreműködésével átfogó vizsgálatokat hajtanak végre. Mint korábban is beszámoltunk: a felújított hidat tavaly tavaszi átadása után az elővigyázatosság érdekében hamarosan le kellett zárni. Ezt követően a részletes vizsgálatok és utómunkálatok, valamint próbaterhelés következett. Végül a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), a kivitelező STR M0-ás konzorciummal együttműködve ideiglenesen forgalomba helyezte a hidat iskolakezdéskor folyamatos biztonsági ellenőrzés mellett.

Szerkesztőségünk úgy értesült, hogy az ország vezető hídépítési egyetemének (BME) szakértői megállapították: a felújítás során felszínre került, 30 évre visszanyúló anomáliák orvosolásához ismét lezárásokra lesz szükség a híd hosszútávú megbízható használata érdekében.

 

Így ütemezik be a munkákat

Most a NIF közleményt adott ki arról, hogy elkészült a közép- és hosszú távú működést biztosító koncepció. Mint írják, ennek megvalósításának előkészítése folyamatban van, jelenleg az új hídsaruk kiválasztását és az ehhez szükséges egyes szerkezeti elemek megerősítését szolgáló részletes terveket készítik.

A munkák pontos ütemezéséről is tájékoztatnak:

  • Az első ütemben 2021. március 22. és 2021. június 14. között a Deák Ferenc híd déli, M5 autópálya felé vezető hídján a szélső forgalmi sávot lezárják, és elvégzik a zajvédő fal befejezési munkáit.
  • Tervezetten 2021. június 15. és 2021. szeptember 1. között pedig a Deák Ferenc híd északi, azaz az M1 autópálya felé vezető oldal hídját teljesen lezárják a beavatkozások megvalósításának idejére. Ebben az időszakban a térségben közlekedők 2×2 sávon haladhatnak a Deák Ferenc híd déli, azaz az M5 autópálya felé vezető oldal hídján. 

A forgalmi terelések teljes időszakában a kerékpáros és gyalogos forgalom fenntartása biztosított lesz.

2021. szeptemberétől mindkét hídon a forgalom mindkét irányban, teljes értékűen, 4 forgalmi sávon haladhat. Szerkesztőségünk információi szerint ezt követően a tervek szerint decemberig még ismét többször fognak hétvégén dolgozni, amely munkálatok már döntően nem befolyásolják a közúti közlekedést.

ÚtépítésM0-ásNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)hídfelújításútfelújításhídépítésútépítésStrabagBudapestDuna híd

Hírlevél

Hirdetés