2024.03.29, Péntek
A Bodrog partján épül tovább az Európát átszelő kerékpárút
Illusztráció: NIF Zrt.

A Bodrog partján épül tovább az Európát átszelő kerékpárút

magyarepitok.hu

2021.06.01. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

145 méter hosszban, három méter magas gabionfal megtámasztást kell építenie a Zemplénkő és a Ke-Víz szakembereinek.

Hirdetés

Tovább épül Tokaj kerékpáros útvonala a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában. Az I. ütem feladatait a Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. közösen végzik el. Ezen kerékpárút részét képezi az EuroVelo 11. számú útvonalának, amely egy Észak-Dél irányú Norvégiából Görögországba haladó európai kerékpárút vonal. Egyike azon három EuroVelo-útvonalnak, amely Magyarországon is áthalad. A kerékpárút a Tisza vonalát követi és körbeöleli a Tisza-tavat a Tisza-tavi kerékpárúttal.

Jelen beruházás 17 hektáron zajlik majd, közel 6,8 kilométer kerékpárút építésével, mely 11 különálló építményből fog állni.

A projekt több mint 1,6 milliárd forintból, hazai és uniós forrásból valósul meg.

 

Az árvízvédelmi töltés oldalában halad a nyomvonal

A kivitelezési feladatok viszonylag kis részben tartalmaznak közműkiváltási munkákat, inkább a klasszikus útépítési elemekből és vízépítési feladatokból áll. Jelenleg tervezési feladatok zajlanak, ezt követik a favágási és az irtási munkák, illetve a lőszermentesítés. Majd ezután kezdődhetnek a tényleges útépítési munkák – foglalta össze Löki Zsolt, a Zemplénkő munkatársa.

„A leendő útvonal mindenki számára hasznos lesz, aki szeretné a környéket kerékpárral felfedezni, vagy azoknak, akik hosszabb -, akár országos, vagy több országot érintő - túrákat szeretnének megtenni”

– fűzte hozzá Löki Zsolt.

Az épülő útvonal egy részén a Bodrog folyó közvetlen környezetében az árvízvédelmi töltés oldalában halad a nyomvonal. Itt közel 145 méter hosszban, három méter magas gabionfal megtámasztást kell építeni. (A gabionfal fémketrecbe hordott kövek halmaza, mely falat képez és könnyen mobilizálható – a szerk.) Előreláthatólag 2022. április végére várható a projekt befejezése.

ÚtépítésZemplénkő Kft.Ke-Víz 21 Zrt.TokajNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés