2024.03.29, Péntek
Útépítéssel és parkolók kialakításával támogatta Böjte Csaba alapítványát a SWIETELSKY
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Útépítéssel és parkolók kialakításával támogatta Böjte Csaba alapítványát a SWIETELSKY

magyarepitok.hu

2021.06.12. 08:01 - Hegedűs Gergely

A Kárpát-medencében immár 1500 gyermeket nevelő intézmény vezetője szerint az építőipari cég az életet választotta a Csobánkán megvalósult projekttel. A ferences szerzetes ugyanakkor a teljes építőipari ágazat összefogását kezdeményezi egy hasonlóan nemes ügy megvalósításához.

Hirdetés

Új parkolók megépítésével és egy új köves út kialakításával támogatta a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítványt a SWIETELSKY Magyarország Kft. A Pest megyei Csobánkán az Élet Házában tartott ünnepélyes átadón Bognár Árpád és Hegyi Zoltán, az építőipari cég ügyvezető igazgatói, valamint Böjte Csaba, a magyarországi Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is részt vettek.

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A romos csobánkai kastély összefogással újult meg

Az alapítvány használatában levő Élet Háza a csobánkai kastély 3 hektáros birtokán működik, jelenleg zarándok, lelkigyakorlatos és ifjúsági szálláshelyként, ugyanakkor cégek csapatépítő helyszíneként is funkcionál. A SWIETELSKY által elvégzett munkák során egy mintegy 15-16 személyautó fogadására alkalmas zúzottköves parkolót alakítottak ki a birtok bejáratánál, amelyben buszparkolására is van lehetőség.

Emellett kiépült egy a parkolóból a kastélyhoz vezető 75 méter hosszú 3-4 méter széles zúzottköves út is, továbbá a kastély melletti úton egy 5 személyautó befogadására alkalmas zúzottköves parkoló is. A projektben a SWIETELSKY végezte el a teljes földmunkát, a zúzottkő beépítését és a szegélyezést, valamint a kapubehajtó aszfaltozását. A munka idén tavasszal, márciusban és áprilisban készült el, az anyagköltséget tekintve mintegy 4,3 millió forintos értéken.

A keddi átadón Jendrolovits Gábor, az Élet Házát üzemeltető Dévai Szent Ferenc Kiadó Kft. ügyvezetője elmondta, a Böjte Csaba által létrehozott alapítvány 14 évvel ezelőtt 2106-ig kapta meg üzemeltetésre a missziós nővérektől a csobánkai Margitliget kastélyát és annak 3 hektáros területét. A romos állapotban levő épületet egy komoly összefogás eredményeként már korábban helyreállították. Miközben megköszönte a SWIETELSKY támogatását, a vezető külön kiemelte a kivitelezés során a rugalmasságot, aminek köszönhetően a terveket hozzá lehetett alakítani a helyi sajátosságokhoz.
 

Gyászhuszárok helyett prófétákra van szükség

Böjte Csaba beszédében egy bibliai példával érzékeltette, hogy akár a gazdasági válság, akár koronavírus hatásai fenyegetnek, a lehangolás helyett a reményt keltő üzenetekre van szükség. „Sokfelé járok, és gyakran találkozok lehajtott fejű emberekkel. Ilyenkor mindig azt mondom, hogy amikor minket megkereszteltek, nem siratóasszonyoknak vagy gyászhuszároknak kent fel a pap, hanem prófétának, aki a jövőről, holnapról beszél.”

Böjte Csaba

Hozzátette, az Élet Háza pár évvel ezelőtti megújulása, és most a SWIETELSKY általi továbbfejlesztése is a holnapnak szól. „Egy olyan épület, ahol akár cégek, akár más közösségek is tudnak csapatépítést végezni remek körülmények között.”


A SWIETELSKY a dolgozói és partnerei szavazata alapján döntött a támogatás mellett

Hegyi Zoltán, a SWIETELSKY Magyarország Kft. ügyvezetője a mintaszerű együttműködés példájának nevezte a projektet, amely amiatt is különleges volt, hogy sem a közbeszerzési egyeztetés, sem a hosszas tervezés nem vitt el belőle időt. „Már gyakorlatilag az első bejárásnál megvolt az egyetértés, és világos volt, hogy mit kell megalkotni.”

Hegyi Zoltán

Arra is kitért, hogy a SWIETELSKY Magyarország eredményes cégként nagyon szívesen vesz részt támogatásokban, ugyanakkor annak eredménye nem mindig kézzel fogható, itt azonban ez is maximálisan teljesül.

Szavaiból kiderült, hogy a közismert erdélyi szerzetes alapítványának támogatása közösségi döntés volt: a SWIETELSKY munkavállalói és partnerei között ugyanis szavazást végeztek, amelynek eredménye támogatta ezt a projektet.

Lapunknak Hegyi László, a cég útépítési üzletágának székesfehérvári vezetője arról is beszámolt, hogy a munkák során összesen 600 tonna követ építettek be, illetve 30-40 centiméternyi mélységig kellett kitermelniük a földet. „A projektben olyan megoldásokat alkalmaztunk, hogy az utat később könnyen tovább lehessen fejleszteni aszfaltos úttá” – mondta el Hegyi László.


A Déváról indult kezdeményezés mára országos hálózattá vált

A Böjte Csaba által a dél-erdélyi Déváról 1993-ban elindított gyermekmentő tevékenységet – az árva gyerekek befogadását és nevelését - az említett magyarországi Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a romániai Szent Ferenc Alapítvány együtt végzi. Jendrolovits Gábortól megtudtuk,

Erdélyben és Magyarországon mára közel 300 alkalmazottal mintegy 1500 gyereket gondoznak és taníttatnak. „Mintegy 30 bentlakó otthon működik, és további 50 napközis rendszerben. Emellett van az alapítványnak egyetemi és középiskolai kollégiuma és anyaotthona is.”

Hozzátette, a diákok a szabadidejükben termelő tevékenységet végeznek az otthon kereteiben – Csíksomlyón például teafüveket és rózsavizet készítenek – és ebből bevételeket, illetve munkatapasztalatot nyernek. Hangsúlyozza, nagyon sok, az alapítvány kereteiben nevelkedett fiatalból lett vezető az egyes alapítványi otthonokban.


„A SWIETELSKY megmutatta, hogy az élet pártján áll”

A magyarepitok.hu-nak Böjte Csaba elárulta, amikor a SWIETELSKY felajánlotta a támogatást, jelezték, hogy a banki átutalásnál sokkal többet jelentene nekik, ha ezt kivitelezői munkára lehetne beváltaniuk. „Nagyon hálásak azért, hogy erre a cég nyitott volt” – fogalmazott Böjte Csaba.

„Azt gondolom, hogy a SWIETELSKY megmutatta, hogy az élet pártján áll. Az út megvan, most már el tudunk indulni egymás felé” – utalta arra mosolyogva, hogy a mostaniból kiindulva az Élet Háza akár további hasonló projektekkel tud előre lépni.


A kápolna újjáépítésével az egész építőipar tudna üzenni

A tevékenysége mellett számos könyvet író ferences szerzetes arra is felhívta a figyelmet, hogy a Margitliget területén, a kastély közelében egy omladozó régi kápolna is található, amely sajnos mára közel került a teljes megsemmisüléshez. A Dera-patak partján elterülő Margit-ligetben Martin Sándor orvos 1897-98-ban épített szanatóriumot, amit 1909-ben Wettenstein József, a tüdővész elleni szérum feltalálója vette meg és tüdőszanatóriummá alakított át. 1917-től hadiárvaházként működött a missziós nővérek által, ehhez a hadiárvaházhoz épült meg a kápolna.

A kastély közelében található, omladozó kápolna

Böjte Csaba rámutatott, a kápolna felújítása akár a teljes magyar építőipar számára is adhat egy lehetőséget az összefogásra.

„Milyen szép lenne, ha az egyébként egymással versengő vállalatok ebben az ügyben most együtt licitálnának a munkák elvégzésére, és újjászülethetne a kápolna”

– vetette fel a szerzetes. Szavaiból kiderült, a missziós nővérek a kápolnát is az alapítvány használatába bocsájtották, ám annak felújítása a nővérek becslése szerint legalább 100 millió forintot igényelne. Azt is elmondta, hogy a kápolna a gyermek Jézus tiszteletére épülhetne – ilyen kápolna elmondása szerint még nincs -, ezzel is üzenve, hogy a jövő zálogát a gyerekek jelentik.


Akik a közbeszerzésben csatáznak, egy nagy ügy érdekében képesek összefogni

Bognár Árpád, a SWIETELSKY ügyvezető igazgatója üdvözölte Böjte Csaba felvetését, és válaszként elmondta, miközben az építőipari cégek jelentős részével egy-egy projekt közbeszerzésében nagy csatát vívnak, egy ilyen ügy érdekében kiválóan tudnak együttműködni.

Példaként említette, hogy a horvátországi földrengés után több mint 20 vállalat fogott össze a magyar építőiparban, hogy támogassa a katasztrófa károsultjait.

Az ügyvezető igazgató a most zárult projekttel kapcsolatban azt emelte ki, korábbi tapasztalataik miatt fontos szempont számukra, hogy a támogatásukból pontosan az valósuljon meg, amire szánták. Azt is hozzáfűzte, hogy a tágabb értelemben vett SWIETELSKY immár 3 milliárd eurós árbevételű cégcsoportként a mai napig megőrizte a családi cégekre jellemző cégkultúrát és emberközpontúságot, amihez jól illeszkedik ez a fajta szerepvállalás, ami a csobánkai Élet Házánál megvalósult. „Elmondhatjuk, hogy ebben a támogatásban egy kicsit még jobban benne van a szívünk és a lelkünk.”

Galéria

ÚtépítésSwietelsky Magyarország Kft.társadalmi felelősségvállalásműemlékfelújításparkolókErdély

Hírlevél

Hirdetés