2024.03.28, Csütörtök
Látványos munkálatok zajlanak a megyeszékhely elkerülő útjának építésén
Fotók: Sóki Tamás

Látványos munkálatok zajlanak a megyeszékhely elkerülő útjának építésén

magyarepitok.hu

2021.07.06. 11:53 - Kolinek Nóra

A STRABAG munkájával épül a Székesfehérvárt délről elkerülő út.

Hirdetés

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Székesfehérvár déli összekötőútja a STRABAG Mély- és Magasépítő Kft. kivitelezésében, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával épül meg. 

A 2016-ban átadott, Székesfehérvárt nyugatról elkerülő út elkészülte után a város célja most a belső úthálózat fejlesztése. Ennek egyik oka, hogy a város déli területeit eddig mindössze egy út kötötte össze. Az új elkerülő tehermentesíti a város déli térségeit és a város belső útjait is.

A kivitelezés során felüljáró épül a Pusztaszabolcs – Székesfehérvár vasútvonal felett, melynek gerendáit kedden emelték be. 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A felüljáró alatt két vágány számára elegendő hely van

A híd szerkezete 4 támaszú: a két szélső támaszköz hossza 11 méter, a középső 15 méter.


A középső nyílás olyan kialakítású, hogy egy esetleges távlati fejlesztést ne akadályozzon, tehát ha a vasútvonal korszerűsítésére kerül sor, akkor a híd nem lesz akadálya egy második vágány megépítésének.

 


A híd alapozása 18-19 méter hosszú, 80 centiméter átmérőjű cölöpökből áll. A hídfők alatt 5, a pillérek alatt 7 cölöp épült.
A hídfőknél a csatlakozó úttöltés magassága 6-6,5 méter. A hídfők 90 centiméter vastag monolit vasbeton felmenőfalakból és 50 cm vastag ferde szárnyfalakból állnak. 
A pillérek 4 db 60x90 centiméteres vasbeton oszlopból, és az azokat összefogó gerendákból állnak.


A felszerkezet 37 centiméter magas nyílásonként 30 (tehát 3x30) előregyártott, előfeszített hídgerendából és a helyszíni vasbeton pályalemezből áll össze. Ez utóbbiak beemelése zajlott a munka jelenlegi fázisában.
A tervek szerint a kivitelezés 2023 tavaszán fejeződik be.

Galéria

ÚtépítésStrabagSzékesfehérvárgerendabeemelésútépítés

Hírlevél

Hirdetés