2024.04.23, Kedd
Új utat létesítenek Gyulán az épülő Airbus gyárhoz
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Új utat létesítenek Gyulán az épülő Airbus gyárhoz

MTI, magyarepitok.hu

2021.08.19. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

Hét méter széles és 822 méter hosszú utat építenek a déli iparterület megközelíthetőségének javítása céljából.

Hirdetés

A gyulai Airbus gyár építéséről legutóbb májusban számolt be lapunk, amikor a csarnok vasbeton szerkezete elérte legmagasabb pontját. Az épület építtetője a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt., generálkivitelezője a Market Építő Zrt.

Most az épülő Airbus-gyár melletti utca fejlesztése is megindulhat, hiszen uniós forrásból 1,2 milliárd forintot nyert el a gyulai önkormányzat - közölte Görgényi Ernő polgármester közösségi oldalán.

A fejlesztéssel a Rosu utca teljes kiépítése, valamint a déli iparterület megközelíthetőségének javítása a cél, itt épül ugyanis az Airbus-gyár és a gyár szomszédságában létrejövő STU Repüléstechnológiai Felületkezelő Kft. üzem, amely kulcsszerepet játszik majd az alkatrészek előállításának technológiai folyamatában.

A tervek szerint a Rosu utca bonyolítaná a jövőben a személyforgalmat, erről mehetnek majd be a dolgozók a gyárakba.

 

A fejlesztés a tervek szerint 2022 végére fejeződhet be

A forrásból 7 méter széles és 822 méter hosszú utat építenek, amelynek egyik vége a Csabai úthoz, a másik a 44-es úthoz csatlakozik. Az utcát az egyik végén kiszélesítik, hogy új balra kanyarodó sávot alakítsanak ki. A területet az itt lévő telkekből vásárlással vagy kisajátítással szerzik meg.

A felújítás során kiépítenek

  • zárt csapadékvíz-elvezető csatornát,
  • vízvezetéket,
  • szennyvízelvezetést,
  • hírközlési- és a villamos hálózatot,
  • gázellátást,
  • valamint közvilágítást is.

A munkálatok kezdete attól is függ, szükség lesz-e kisajátítási eljárásra; a fejlesztés a tervek szerint 2022 decemberére fejeződhet be - közölte a városvezető. Görgényi Ernő hozzátette: járdát és kerékpárutat is terveznek a területre, ám a mostani pályázat ezt nem engedi, így más forrást keresnek rá.

A több mint 13 ezer négyzetméter alapterületű, 25 milliárd forint értékű leendő gyár az elképzelések szerint 2022 tavaszán kezdi meg működését. Az Airbus Helicopters Hungary Kft. az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyárt majd precíziós alkatrészeket.

ÚtépítésGyulaútépítésMarket Építő Zrt.gyár

Hírlevél

Hirdetés