2024.03.28, Csütörtök
Átadták a forgalomnak a tokaji Tisza-hidat
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Átadták a forgalomnak a tokaji Tisza-hidat

magyarepitok.hu

2021.12.11. 11:00 - Kolinek Nóra

Korlátozás nélkül haladhat a forgalom az A-Híd kivitelezésében elkészült tokaji átkelőn, az év végéig útpályán kívüli munkák még várhatóak.

Hirdetés

Legutóbb októberben számoltunk be a tokaji Erzsébet királyné Tisza-híd korszerűsítési munkálatairól. A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósuló projekt során elvégezték a 231 méter hosszú, Tokaj belvárosát Rakamaz üdülőterületeivel összekötő híd rekonstrukcióját. A munkálatokat az A-HÍD Zrt. végezte el nettó 1,4 milliárd forint értékben.

A folyamatos közlekedés biztosítása érdekében a kivitelezést félpályás forgalomterelés mellett, több ütemben végezték.

A NIF Zrt. szombati tájékoztatása szerint a hídon megszűnt a forgalomkorlátozás, így újra mindkét sávon és a felújított körforgalmon keresztül haladhatnak a közlekedők.

A beruházás biztonságos, közvetlen kerékpáros kapcsolatot teremt a Nyíregyháza és Tokaj között megépült kerékpárút és a kivitelezés alatt lévő Tokaji-hegy körüli kerékpárút között, a kerékpárút Tisza folyón való átvezetésével.

A képre kattintva galéria nyílik.

Városképhez illeszkedő burkolatot kapnak a hídfők

A híd mindkét oldalára egy-egy konzolszerkezetet helyeztek el, így a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságosan, a gépjárműforgalomtól elválasztva kelhetnek át a Tisza felett.

A híd déli oldalán a gyalogosok kelhetnek át a konzolon kialakított gyalogjárdán, míg az északi oldalon a kerékpárút halad át. A hídépítési munkák mellett a tokaji oldalon található körforgalmat beton pályaszerkezettel, fél méterrel megszélesítve építették át, továbbá megépült a híd rakamazi oldalán a kerékpárút hiányzó rövid szakasza a 38-as főúton való átvezetéssel.

A hídon szombat óta korlátozás nélkül lehet közlekedni, azonban az év végéig útpályán kívüli munkák még várhatóak, illetve 2022 tavaszán a hídfőket és a támfalakat a városképhez illő kőburkolattal fedik le.

A híd kiemelt turisztikai szerepet tölt be

Az átadó eseményen Posta György, Tokaj polgármestere köszönetet mondott a város lakosságának a forgalomkorlátozás alatt tanúsított türelmükért: „Polgármesterségem talán legboldogabb napja a mai, a mögöttünk álló másfél év sok problémával járt, ez a mai nappal megszűnik. Köszönöm a beruházónak, a kivitelezőnek és mindenkinek, aki részt vett abban, hogy mi, tokajiak, ilyen gyönyörű karácsonyi ajándékot kaphattunk.”

Koncz Zsófia, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: "Régóta vártuk, hogy a hidat átadják a forgalomnak. A hídfelújítás mindig egy egész korszakot meghatározó fejlesztés, különösen akkor, ha egy komplett kerékpárút bővítés is megtörténik. Célunk, hogy Nyíregyházától Tokajon át Szerencsig lehessen kerékpározni, ezek a folyamatok is nagyon jó ütemben haladnak."

Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: „A tokaji híd felújítása időszerű volt, hiszen óriási a teher- és személyforgalma. A híd összeköt két megyét, két tájegységet, a Hegyalját és a Nyírséget, közvetlenül pedig Tokajt és Rakamazt, továbbá kiemelt turisztikai jelentőséggel is bír.  A híd felújításával egyidőben megépült a régen várt kerékpáros konzol, amely lehetővé teszi a Nyíregyháza-Rakamaz között 2017-ben átadott kerékpárút továbbfejlesztését.”

Térkép: NIF Zrt. 

 

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy itt és a zempléni térségben is nagyon sok közlekedési fejlesztés zajlik.„2010 óta immár 1700 kilométer önálló kerékpáros infrastruktúrát adtunk át, és a folyamatban lévőkkel együtt ez hamarosan a másfélszeresére növekszik.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese fejtette ki többek között azt, hogy hogyan közlekedhetnek biztonságosan a gyalogosok és kerékpárosok a hídon: mint felljebb is írjuk, a híd mindkét oldalára egy-egy konzolszerkezetet helyeztek el, így a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságosan, a gépjárműforgalomtól elválasztva kelhetnek át a Tisza felett.

 

Galéria

ÚtépítésA-Híd Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Tokajhídépítéskörforgalomhídfelújítás

Hírlevél

Hirdetés