2024.02.26, Hétfő
Átépítették Magyarország egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalát Szegeden
Fotók: Iványi Aurél szeged.hu

Átépítették Magyarország egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalát Szegeden

MTI, magyarepitok.hu

2022.06.22. 08:30 - Kalácska-Nagy Nóra

26 kilométernyi kerékpárutat épített ki a Délút Kft., ezzel a város kerékpárút-hálózata 121 kilométeresre bővült.

Hirdetés

A közösségi és a kerékpáros közlekedést segítő beruházások készültek el Szegeden. A 2,5 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően 121 kilométeresre bővült a csongrád-csanádi megyeszékhely kerékpárút-hálózata. 2021 év végi cikkünkben számoltunk be a kivitelező Délút Kft. akkori munkálatairól. A megrendelő Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a terveket a Trenecon Tanácsadó és Tervező Kft., valamint a Makadám 2000 Úttervező Mérnöki Iroda Kft. és a Fontos Mérnök Stúdió Kft. készítette 2018-ban.

Botka László polgármester az átadóünnepségen azt mondta, kétéves átfogó városfejlesztési program ért véget a beruházás elkészültével, amelynek költségeiből 1,5 milliárd forintot uniós támogatás, egymilliárd forintot az önkormányzat saját forrásai fedeztek.

Fotók: Iványi Aurél szeged.hu

Korszerűvé vált a belváros közlekedése

A munkálatok hat városrészt érintetek, forgalmas csomópontokat építettek át, ahol több helyen előnyben részesítik a közösségi közlekedést, s kialakítottak tizennyolc troli- és buszmegállót. A projekt részeként 26 kilométernyi kerékpárutat építettek ki, ezzel a város kerékpárút-hálózata 121 kilométeresre bővült - közölte a politikus. Hozzátette:

a magyarországi nagyvárosok közül Szegeden a legmagasabb a kerékpáros-közlekedést választók aránya.

A fejlesztések egyik legfontosabb eleme a város egyik legrégebbi útja, az Oskola utca átépítése volt. Az utca az elmúlt évtizedekben Magyarország egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált, a Belvárosi híd hozzá kapcsolódó szegedi hídfője pedig az egyik legzsúfoltabb kerékpáros-csomópont.

Az utcában irányhelyes kerékpáros sávokat, a hídfőnél pedig a közösségi közlekedést segítő forgalmi sávokat alakítottak ki. Az Oskola utcában a járda szélességét 2,5-ről 4,5 méteresre növelték, így az itt működő vendéglátóhelyek teraszokat működtethetnek, az út mellé pedig fasort telepítettek. A beruházás részeként elvégezték az Oskola utca és Stefánia ivóvíz-gerinchálózatának rekonstrukcióját is.

ÚtépítésDélút Építő és Bányászati Kft.Trenecon Kft.Makadám 2000 Úttervező Mérnöki Iroda Kft.Fontos Mérnök Stúdió Kft.Szegedkerékpárút

Hírlevél

Hirdetés