2024.03.28, Csütörtök
Összesen több mint 13 kilométernyi, 2x2 sávos úttal gazdagodik a Délnyugat-Dunántúl
Fotók: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Összesen több mint 13 kilométernyi, 2x2 sávos úttal gazdagodik a Délnyugat-Dunántúl

magyarepitok.hu

2022.06.01. 16:40 - Kolinek Nóra

A NIF Zrt. beruházásában zajló két projekthelyszínen, Látránynál a Strabag, Kaposfürednél pedig a Duna Aszfalt megbízásában zajlik a kivitelezés.

Hirdetés

A 67. sz. főút Kaposvárra vezető, középső 33,2 kilométeres szakaszának fejlesztése 2019. végén valósult meg a Strabag-csoport és a Soltút Kft. kivitelezésében. Ezt követően már csak az útvonal északi és a déli végén volt szükség további fejlesztésekre annak érdekében, hogy a Balatontól megszakítás nélkül lehessen 2x2 sávon haladni Kaposvárig.

 

A szintén NIF Zrt. beruházásában zajló két projektnél már javában folynak a munkálatok. A Balaton-közeli látrányi elkerülőn a Strabag Általános Építő Kft. dolgozik mintegy 10,2 kilométer hosszú útszakaszon, a közvetlenül Kaposvár közelében fekvő kaposfüredi elkerülőnél pedig a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében épül 3,14 kilométernyi útszakaszon a meglévő 2x1 sáv bővítése.

 

Fotó: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 

 

A Látrány elkerülő építése során kiemelt figyelmet kapnak a környezetvédelmi szempontok

A 2021. augusztus végén rajtolt Látrány elkerülő projekt keretében a már meglévő 2x1 forgalmi sávos főutat építik át 2x2 sávos, fizikai elválasztású főúttá.

A fejlesztés során az út szelvényezés szerinti jobb oldalán építik meg az új pályát, tekintettel arra, hogy a bal oldalon magas természetvédelmi értékű, Natura2000 besorolású területek fekszenek. A térség mezőgazdasági területeinek gazdaságos megközelíthetősége érdekében, a meglévő úthálózathoz kapcsolódva földutak is létesülnek.

 

 

A beruházás részeként az M7 autópálya és a 67. sz. főút csomópontjának szintbeni alcsomópontját turbókörforgalommá építik át, mely a hagyományos helyett dinamikus világítást kap. A rendszer előnye, hogy kizárólag akkor kapcsol teljes fényerőre, amikor csomópontban aktív forgalom tapasztalható.

A szakaszon két vadátjárót építenek ki, illetve egy különszintű csomópont is létesül a 6514. j. összekötő úton, Visznél. Rádpusztánál a szintbeni csomópont átépítésének következtében lehetővé válik a településrészre történő közvetlen lehajtás.

 

Így halad a munka a 2x2 sávra bővülő úton

Jelenleg az újonnan épülő, jobb oldali pályán zajlik a kivitelezés. A töltésalapozási munkák javarészt mindenhol elkészültek, ez alól kivételt képeznek azok a területek, ahol közműkiváltások szükségesek. A következő munkafázisban töltésépítésre kerül sor.

A fentieken túl az eddig használt, szelvényezés szerinti bal pályán kopóréteg cserét végeznek, illetve helyenként elvégzik a kötőréteg cseréjét is.

 

Épülnek a hidak is

A szerkezeti cölöpalapozások elkészültek, továbbá folyamatban vannak a cölöpösszefogó gerendák, hídfők építési munkái. A viszi csomópontban a Tetves-patak feletti műtárgy acél hullámlemez szerkezete elkészült, a patakot hamarosan visszaterelik az eredeti medrébe. Ugyanitt szintén elkészült a csomópont környezetében lévő, a főpálya alatti Tetves-patak átvezetést biztosító műtárgy pályalemez betonozása.

 

 

A rádpusztai lehajtónál épülő műtárgynál a Strabag saját gyártású hídgerendát épít be, ennek a folyamatnak az előkészítése már a végéhez közeledik. A gerendák beemelésére várhatóan júniusban kerül sor.

Szinte mindegyik műtárgy esetében a nyár legvégére, kora őszre várhatóan megtörténik a gerendák beemelése, ezzel együtt pedig kezdetét veszi a pályalemezek betonozása. 

A kivitelezés várhatóan 2024 februárjában ér véget.

 

Kaposvár közelében az alábbi fejlesztéseket vehetik majd birtokba a közlekedők

2021 májusában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében vette kezdetét a 67. sz. út Kaposvárhoz közelebbi, déli szakaszán.

A NIF Zrt. információi szerint a fejlesztés keretében a meglevő 2x1 sávos elkerülő 2x2 sávosra történő bővítése valósul meg mintegy 3,14 kilométer hosszon, 110 km/h tervezési sebességgel.

 

 

Az elkerülő felett egy új híd épül, mely a 6709. j. utat, valamint a gyalogos és kerékpáros forgalmat vezeti át a 67. sz. főút felett az Állomás utcánál, illetve fel- és lehajtási lehetőséget biztosít ugyan ezekre az útszakaszokra Kaposvár irányából. A munka részét képezi még az üzemi hírközlő hálózat kiépítése is a 67. sz. főút korábban megépült 2x2 sávos szakaszán is.

 

 

Lapunk a munkálatokról megtudta:

A kivitelezés első szakaszában megtörténtek a szükséges közműkiváltások, az előkészítő- és földmunkák, jelenleg az elkerülő út 2x2 forgalmi sávra bővítése során a burkolatépítési munkákat végzik. Az Állomás utca keresztezésénél, a korábbi körforgalom helyén tervezett felüljárón a befejező munkák zajlanak, az új műtárgyat a Kaposfüred és Juta közötti forgalom számára várhatóan már a nyáron megnyithatják.

A teljes projekt várhatóan 2023 májusára ér véget.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)67-es útStrabagSoltút Kft.Duna Aszfalt Zrt.KaposvárLátrány

Hírlevél

Hirdetés