2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Jövő nyárra már új út köti össze a szegedi lézeres kutatóközpontot a város legnagyobb lakóövezetével
Illusztráció: magyarepitok.hu/Bernát Benjámin

Jövő nyárra már új út köti össze a szegedi lézeres kutatóközpontot a város legnagyobb lakóövezetével

magyarépítők.hu, MTI

2022.07.07. 18:30 - Füzi Nikolett

A Colas és a Délút munkájával valamennyi közlekedési módnak megteremtik a szükséges infrastruktúrát Szeged legnagyobb ipari és kereskedelmi övezetében.

Hirdetés

Jövő nyárra készül el a Szeged legnagyobb lakóövezetét és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot összekapcsoló új, 3,9 kilométeres út – közölte Nagy Sándor (Momentum), városfejlesztési alpolgármester a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón július 7-én.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a lézerközpont közlekedési kapcsolatainak javítását a Colas Út Építőipari Zrt. és a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft. konzorciuma végzi el. A kivitelezés közel nettó 3 milliárd forintból valósul meg.

Az út - amelynek egy kilométere teljesen új szakasz - Szeged legnagyobb lakövezetét, a Vértót kapcsolja össze az 5-ös főút bevezető szakaszával. Ez a terület a város legnagyobb ipari és kereskedelmi övezete, ahol 3,5-4 ezer ember dolgozik.

 

Tíz új buszmegálló is épül, hármat pedig felújítanak

A terület centrumában működik az ELI-ALPS kutatóközpont, amely szomszédságában tudományos, innovációs parkot alakítanak ki, ahol előbb több száz, majd a remények szerint több ezer ember talál munkát - közölte az alpolgármester.

A projekt során többek között 2840 méteren meglévő utakat újítanak fel és szélesítenek, létrehoznak három új körforgalmat, egy gyűjtőutat, továbbá 4420 méternyi kerékpárutat alakítanak ki.

A munkálatok az alábbi helyszínekre terjednek ki:

  • az 5-ös főút és Zápor út között, ill. ELI-ALPS kutatóközpont csatlakozó útja mellett (0+000 és a 0+960 kilométerszelvények között);
  • ELI-ALPS kutatóközpont csatlakozó útja (0+000 és a 0+332 kilométerszelvények között);
  • Zápor út (0+000 és a 0+775 kilométerszelvények között) és a Régi Posta utca (0+000-0+100 és 0+000-0+373 kilométerszelvények között);
  • Vinkler László utca (0+775 és a 1+525 kilométerszelvények között);
  • Zsámbok réti sor, Vértói út (1+525 és a 3+157 kilométerszelvények között).

A beruházás részét képezi tíz új buszmegálló építése is, ami mellett három meglévőt is felújítanak, így lehetőség lesz új autóbuszjáratok indítására is

- tudatta Nagy Sándor.

Jelentős vízépítési munkálatok is megvalósulnak

A fentieken túl a szakemberek 11 564 négyzetméternyi területet füvesítenek, valamint elvégzik a szükséges közműkiváltásokat is. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy 6,7 kilométeren új csapadékvíz-elvezetést építenek ki, emellett tart a közművek áthelyezése is.

A vízépítési munkák során egyebek mellett egy 1 000 köbméteres és egy 2 484 köbméteres tározót építenek. A közvilágítási kábelek és oszlopok bontását követően 164 közvilágítási oszlopot és 248 lámpatestet helyeznek el, továbbá 7025 méter kábelt fektetnek, és kiváltják a gázelosztó vezetékeket.

A szegedi Extreme Light Infrastructure (ELI) lézerközpontot 2017-ben adták át, melyről lapunkban is beszámoltunk. A 24,5 ezer négyzetméteres komplexumban lévő öt épület kivitelezése a Strabag és a Swietelsky konzorciumában valósult meg.

ÚtépítésColasDélút Építő és Bányászati Kft.Szegedútfelújításkutatóintézet

Hírlevél

Hirdetés