2024.04.24, Szerda
Újabb szakasszal bővült a BUBA: a fővárostól egészen a Velencei-tóig lehet tekerni
Fotók: NIF Zrt.

Újabb szakasszal bővült a BUBA: a fővárostól egészen a Velencei-tóig lehet tekerni

magyarepitok.hu

2022.07.27. 13:55 - Kolinek Nóra

A Budapest–Balaton kerékpárút Velencei-tóhoz kapcsolódó újabb szakaszán a NIF beruházásában a Swietelsky és a Colas dolgozott.

Hirdetés

Nem kellett sokat várniuk a bringásoknak, hogy újabb szakaszon kerékpározhassanak a Budapest–Balaton (BUBA) kerékpáros útvonalon. Ahogy lapunkban megírtuk, az első szakaszt a főváros és Etyek között helyezték forgalomba június 17-én, a mai naptól pedig már egészen a Velencei-tóig lehet eljutni kerékpárúton – olvasható a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 07.27-i közleményében.

A beruházó tájékoztatása szerint a Budapest–Balaton kerékpáros útvonal teljes 108,2 kilométeres hosszából az Etyek–Velence szakasz 32,6 kilométer hosszú, mely tartalmazza a meglévő 2,9 kilométer hosszú kerékpárutat Gyúró és Tordas között.

A hazai forrásból megvalósuló kivitelezés két rész-szakaszban történt: az Etyek−Todas szakaszon a Colas Út Zrt., a Tordas−Velence szakaszon a SWIETELSKY Magyarország Kft. dolgozott, összesen nettó 2,7 milliárd forint értékben.

Az útvonal mentén pihenőhelyeket is kialakítottak

Az Etyek, Gyúró, Tordas, Kajászó, Pázmánd, Nadap településeket és Velence városát érintő beruházás során

  • 18 kilométer hosszan mezőgazdasági-kerékpáros vegyes forgalmú út épült a meglévő földutak leburkolásával,
  • 1,9 kilométeren Nadap és Velence között új, önálló kerékpárút épült ki,
  • 1,2 kilométeren felújították a burkolatot és kerékpársávot jelöltek ki,
  • 8,6 kilométeren forgalomtechnikai beavatkozásokat (felfestés és táblázás) végeztek,
  • emellett egy új hidat építettek Pázmándon a Bágyom ér felett és átépítették vagy felújították a meglévőket.

Két új pihenőhelyet is kialakítottak az útvonal mentén, ahol padok és asztalok szolgálják a megpihenni vágyó biciklisek kényelmét.

Pázmándon egy kerékpáros híd is épült

A 12,3 kilométer hosszú Etyek−Tordas rész-szakaszon – egyebek mellett − átépítették Etyek belterületén a Sajgó-patak hídját. Etyek és Gyúró közigazgatási határán egy új kerékpáros pihenőhely is épült. Gyúró lakott területén a kerékpáros útvonalat az országos közút burkolatán felfestéssel jelölték ki, itt csatlakozik a már megépült Tordasig tartó közel 3 kilométer hosszú kerékpárúthoz. Tordas lakott területén az országos közúton és helyi lakóutcák burkolatán jelölték ki az útvonal folytatását.

A 17,5 kilométer hosszú Tordas−Velence rész-szakasz Tordas lakott terület határában csatlakozik a megelőző Etyek−Tordas szakaszhoz. A munkálatok 2021 nyarán kezdődtek. Márciusban fotósorozatot és részletes cikket közöltünk az éppen folyó munkálatokról, egy hónappal a befejezés előtt pedig stábunk videót készített a bicikliútról, amelyet már július közepe óta használhatnak a bringások.

A beruházásban

  • 9,1 kilométer hosszan mezőgazdasági és kerékpáros forgalmat egyaránt bonyolító, vegyes forgalmú útszakaszokat,
  • közel 2 kilométer hosszan új önálló kerékpárút szakaszt alakítottak ki,
  • további 6,4 kilométeren forgalomtechnikai beavatkozásokat végeztek.
  • Pázmándon a Bágyom-ér felett egy 6 méter szabadnyílású kerékpáros híd épült.

A kapcsolódó munkák során tűzcsapokat, hírközlő vezeték oszlopokat és elektromos oszlopokat helyeztek ki, illetve építettek át. Kajászón, Pázmándon és Velencén új közvilágítást alakítottak ki.

A szakasz Velence lakott területén éri el a Velencei-tavat és az Enyedi utcában csatlakozik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal következő, Velence-Székesfehérvár szakaszához, egyúttal a Velencei-tó körüli kerékpárúthoz.

Az útvonal rövidesen további szakaszokkal bővül

Tessely Zoltán, Fejér megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: „A ma átadott szakasz gyönyörű tájakon és településeken visz keresztül. Nagyon örülünk annak, hogy ezt most a kerékpárút segítségével másoknak is meg tudjuk mutatni.”

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár kiemelte: „Az államtitkárság feladata, hogy megteremtse annak a feltételeit, hogy mindenki sokat tudjon mozogni méghozzá, ha lehet itthon és ha lehet a lakóhelyükhöz közel. A Budapest-Balaton kerékpárút megépítése pontosan ezt a célt szolgálja.”

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese hozzátette: „Bő egy hónappal ezelőtt kezdtük azt az átadó sorozatot, amelyek eredményeképpen a Budapest−Balaton kerékpárút 108 kilométeres szakaszát átadjuk a bicikliseknek. Fontos volt az is, hogy egy olyan megoldást válasszunk a kialakításnál, amivel a lehető legkevesebbet kell elvennünk a természeti környezetből. Jó hír a kerékpárosoknak, hogy az átadók sorozatát a jövő hónapban folytatjuk.”

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Swietelsky Magyarország Kft.ColasVelenceVelencei-tóEtyekTordasPázmándNadapKajászóGyúróBudapest-Balaton kerékpárútkerékpáros fejlesztéskerékpárút

Hírlevél

Hirdetés