2024.03.19, Kedd
Átadták Veszprémvarsány balesetveszélyes csomópontját kiváltó új körforgalmát
Fotók: Az átadáson készült fotókat a NIF Zrt. készítette.

Átadták Veszprémvarsány balesetveszélyes csomópontját kiváltó új körforgalmát

magyarepitok.hu, NIF Zrt.

2022.08.18. 13:50 - Füzi Nikolett

A NIF Zrt. beruházásában körforgalommá építették át a 82-es főút és a 832-es út csomópontját Veszprémvarsány északi részén.

Hirdetés

Újabb kiemelten fontos projekt ért célba: augusztus 18-án átadták a körforgalmú csomóponttá átépített veszprémvarsányi 82. számú - 832. számú főúti csomópontot. A beruházás helyszínén Kara Ákos, országgyűlési képviselő, Vaderna Melinda, Veszprémvarsány polgármestere és Vizi Norbert, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője tartottak záró sajtótájékoztatót.

 

Térkép: NIF Zrt.

 

A 82. számú Győr-Veszprém főút, a 832. számú Pápa -Veszprémvarsány főút és a 8218. számú Kisbér-Veszprémvarsány összekötőút balesetveszélyes kereszteződésének korszerű körforgalommá történő átépítése a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a TRB Építő Kft. végezte nettó 576 millió forint összegben.

A fejlesztés során megépült körforgalomnak köszönhetően biztonságosabbá vált a csomópont, ugyanis megszűntek a keresztező járműmozgások, továbbá javult az alárendelt irányból érkezők tovább haladása is.

 

 

Emiatt vált szükségessé a csomópont fejlesztése

A NIF Zrt. közleményében hangsúlyozta, a csomópontban az átépítés előtti időszakban több súlyos és halálos kimenetelű baleset is történt.

A 832-es főúton Pápa irányából érkezők számára a helyszíni adottságok miatt csak nehezen volt érzékelhető a 82-es főúti keresztezés, vagyis az elsőbbségadási kötelezettség. Az alsóbbrendű 832-es főúton érkezőknek pedig hosszú autózás után ez volt az első pont, ahol elsőbbséget kellett adniuk.

Tovább nehezítette a helyzetet az is, hogy az útcsatlakozást követően 150 méterre egy fénysorompóval biztosított vasúti átjáró is van, melynek fényjelzései elvonták a figyelmet a megelőző útkeresztezés észlelésétől, főleg az éjszakai, korlátozott látási körülmények között.

 

 

A teljes beruházási területen acél szalagkorlát épült

A balesetek megelőzése érdekében egy 17 méter belső és 23 méter külső sugárral rendelkező körforgalom létesült.

A csomóponti ágak a tervezési előírások szerinti útkategóriáknak megfelelően 12 méteres és 11 méteres koronaszélességgel, valamint 2×1-es kialakítású forgalmi sávval épültek meg.

 

 

Az átépítés során a szakemberek 1 méter széles rázóburkolattal erősítették meg az útkorona külső, 2,5 méteres nemesített padkáját a körpálya be- és kihajtási ívein, emellett a forgalmi sávok külső oldalait süllyesztett szegéllyel, a burkolatban lévő szintkülönbségek áthidalása érdekében a körpálya külső oldalát „K” szegéllyel, az elválasztó szigeteket és a körpálya belső oldalát pedig kiemelt szegéllyel látták el.

A teljes beruházási területen acél szalagkorlát épült, valamint közvilágítást kapott a körforgalom teljes területe. A szakemberek ezen felül az átépült csomópont szomszédságában lévő patak fölötti hidakat is elbontották, helyette pedig előre gyártott iker keretelemből álló műtárgyakat építettek be.

 

Más folyamatban lévő fejlesztések is kapcsolódnak a projekthez

Kiemelték, jelen beruházáshoz kapcsolódóan ugyanakkor más fejlesztések is megvalósulnak:

  • A Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztésében zajlik a 832-es főút és a 8218. jelzésű utak felújítása,
  • folyamatban vannak a 82-es főút győri bevezető szakaszának 2×2 sávos kialakításának tervezési feladatai, valamint
  • a 82-es és a 83133. jelzésű utak kereszteződésének körforgalmú csomóponttá történő átépítéséhez tartozó engedélyezési és kiviteli tervek kidolgozásának előkészítése is zajlik.

 


Egy korszerű és biztonságos csomópontot kaptak az útvonalon közlekedők

Kara Ákos, Győr-Moson-Sopron megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője beszédében elmondta: „A mai nap nagy mérföldkő a helyiek és az erre utazók számára, hiszen az új körforgalomnak köszönhetően biztonságosabbá válik a közlekedés. Egy ilyen volumenű beruházás mindig alapot teremt a térség fejlesztése szempontjából. Külön öröm számomra, hogy jelen projekthez két állami út felújítása is kapcsolódik.”

Vaderna Melinda, Veszprémvarsány polgármestere hozzátette: „Elsősorban engedjék meg, hogy a helyiek köszönetét tolmácsoljam a megvalósult beruházásért. Egy korszerű és biztonságos csomópontot kaptak az útvonalon közlekedők. Ehhez nagy szükség volt az itt élők türelmére a forgalomkorlátozásokkal és a terelésekkel teli időszakokban. Azonban bátran kijelenthetjük, hogy ezen átmeneti kellemetlenség meghozta gyümölcsét, biztonságos közlekedést kívánok mindenkinek!”

Vizi Norbert, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője kiemelte: „A körforgalom biztonságát a szalagkorlát és a közvilágítás kiépítése is szolgálja. A csomópont összképéhez hozzájárul majd az őszre tervezett növénytelepítés is.”

Kép: NIF Zrt.

 

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)82-es útcsomópontkörforgalomVeszprémvarsányútépítés

Hírlevél

Hirdetés