2024.03.19, Kedd
Határidő előtt átadott projekttel javult a vára miatt közismert város közlekedése

Határidő előtt átadott projekttel javult a vára miatt közismert város közlekedése

magyarepitok.hu

2022.09.24. 09:03 - Hegedűs Gergely

A 84-es főút közlekedését segítő fejlesztéssel a vállalt határidő előtt lett kész a kivitelező.

Hirdetés

Befejeződtek a Sümeg területén épült szintbeni csomópont körforgalmú csomóponttá történő átépítésének munkálatai - adta hírül a beruházó Nemzeti Infarstruktúra Fejlesztő Zrt. A 84-es főút, valamint a Tóth Tivadar utca és a Fehérkő utca kereszteződése az Alpok Terra Kft. kivitelezésével lépett előre, egy nettó 435 millió forint értékű projektben. Alvállalkozóként a SWIETELSKY Magyarország Kft. is részt vesz a kivitelezésben, feladata a CKT alapréteg, valamint az aszfaltburkolat beépítése volt.

 

Az érintett területen a 84-es főút a két alárendelt úttal  - Tóth Tivadar utca és Fehérkő utca - alkot négyágú szintbeni csomópontot, ezt alakították körforgalommá.

A fejlesztést többek közt az is indokolta, hogy a gyalogos közlekedés nem volt megoldott a kereszteződésben. Ennek megfelelően a gyalogosok és kerékpárosok biztonságos átvezetése érdekében a körforgalom dél-keleti ágán - a főút délnyugati ágán - egy kijelölt gyalogos-átkelőhely, valamint egy kerékpáros átvezetés épült ki, a szükséges járda és kerékpárút kapcsolatokkal együtt.

A projekt keretében a közvilágítási hálózat átépítése is megvalósult az előírásoknak megfelelően, továbbá az érintett közművezetékeket is kiváltották. A csapadékvíz elvezetése érdekében a csomóponton egy nagyátmérőjű csapadékcsatorna is létrejött, amelyet a meglévő nyílt árkos rendszerbe kötöttek be.


A Sümegen élők régi vágya valósult meg

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter az eseményen úgy fogalmazott, a körforgalom megépítése egy szép kerek történet. "A megvalósításának egy évtizedes előzménye van, míg a megépítése csupán fél éves munka eredménye. Dicséret illeti a vállalkozót az előteljesítésért és a minőségért is" - emelte ki. "A fejlesztés egy szélesebb terv része, mely Sümeg régi ragyogását akarja visszahozni" - tette hozzá.

Végh László, Sümeg polgármestere kiemelte, a Sümegen élők régi vágya valósult meg ezzel a beruházással. "A város fejlődésével, bevásárló központok településével, elérte azt a pontot, amikor a közlekedés hosszadalmassá és nehézkessé vált, ezért épült az elkerülő út, a belvárosban körforgalom, ezért korszerűsítjük folyamatosan az úthálózatunkat."

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője hozzátette, a 84-es Sümegen áthaladó főút jelentős szerepet tölt be a város életében, ezért is volt fontos a beruházás megvalósítása, amelynek köszönhetően biztonságosabb és gördülékenyebb lesz a közlekedés.

Galéria

ÚtépítésSümegNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Alpok Terra Kft.körforgalomépítőipari cégekSwietelsky Magyarország Kft.

Hírlevél

Hirdetés