2024.03.19, Kedd
2023 őszén veheti birtokba a forgalom a drégelypalánki Ipoly-határhidat
NIF Zrt.

2023 őszén veheti birtokba a forgalom a drégelypalánki Ipoly-határhidat

magyarepitok.hu

2022.10.07. 15:31 - Szabó Ákos

A híd a Colas kivitelezésében készül el, az engedélyezési dokumentációt pedig a Speciálterv késztette el.

Hirdetés

Nemrég írtunk egy Ipoly-hídról, amely a Colas-csoport kivitelezésében épül meg, amikor az Ipolydamásd-Helemba híd építkezéséről mutattunk be egy videót. Most szintén egy, javarészt a Colas munkájával épülő Ipoly-határhíd, ezúttal a drégelypalánki átkelő munkáiról érkezett hír. Itt az engedélyezési terveket a Speciálterv Kft., míg a kiviteli terveket a Roden Mérnöki Iroda Kft. és a Pont-Terv Zrt. készítette a kivitelezés pedig három részre oszlik:

  • a hidat a Colas Közlekedésépítő Zrt. építi meg,
  • a magyar oldali csatlakozó útépítést a Colas Út Zrt. végzi el (mintegy 1 kilométeren),
  • a szlovák csatlakozó utat pedig a BVT-STAV s.r.o. alakítja ki (mintegy 170 méteren).

A projekt alapkövét 2022 áprilisában tették le, a 2,6 milliárd forintból épülő 50 méteres acélhíd nyitva lesz a személy- és a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó teherforgalom előtt is.

A főtartók már a helyükön vannak

Most a híd és magyar oldal részprojektjeiben a beruházó szerepét ellátó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. adott tájékoztatást a nool.hu-nak a munkálatok előre haladásáról.

A híd főtartóit szeptemberben emelték be, ezáltal a műtárgy elnyerte közel végleges alakját. A magyar oldali útcsatlakozás alapozási munkálatai pedig szintén lezajlottak

– közölte az állami cég.

Hozzátették, hogy a híd 2023. október 29-e után megnyílik a közúti személyforgalom előtt, ahol legfeljebb a 3,5 tonna össztömegű gépjárművek közlekedése lesz megengedett.

 

20 kilométeres kerülőt számolnak fel

Az átkelőt kétirányú gyalogúttal adják majd át. Az Ipoly a magyar-szlovák államhatáron belüli új csatlakozó útja Drégelypalánk központjából kiindulva keresztezi a Vác –Balassagyarmat vasútvonalat és az Ipoly árterén keresztül ér majd el a hídhoz. Míg korábban 20 percet kellett kerülni Drégelypalánk és a túlparti Ipolyhídvég lakóinak a találkozáshoz, az átkelő elkészültével megszűnik ez az állapot.

ÚtépítésColasNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Speciálterv Építőmérnöki Kft.Roden Kft.Pont-Terv Zrt.BVT-STAVDrégelypalánkIpolyhídépítésépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés