2024.04.17, Szerda
December közepétől megnyitják a Lánchidat
Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

December közepétől megnyitják a Lánchidat

magyarepitok.hu, BKK

2022.12.13. 18:30 - Kolinek Nóra

A kivitelező A-Híd Zrt. határidő előtt teljesítette a merevítőtartók közötti útpálya ideiglenes forgalomba helyezéséhez szükséges feladatokat.

Hirdetés

Megérkezett a Lánchíd ideiglenes forgalomba helyezési engedélye: december 16-ától, péntek délutántól a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják a hidat. Az egyéni gépjárművel közlekedők nem mehetnek a hídra, őket a behajtani tilos tábla figyelmezteti erre – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében.

A dunai átkelő rekonstrukciója 2021 tavaszán kezdődött az A-Híd Zrt. kivitelezésében, és a tervek szerint 2023 őszéig tart. A közlemény felidézi, hogy a Lánchíd teljes felújításának időtartama 30 hónap, ám szerződéses kötelezettség volt, hogy a forgalom elől csak 18 hónapig lehet lezárni az útpályát. Mivel a teljes lezárás 2021. június 16-án kezdődött, az A-Híd Zrt. a határidő előtt teljesítette a merevítőtartók közötti útpálya ideiglenes forgalomba helyezéséhez szükséges feladatokat.

A többi között

  • elbontotta az elöregedett vasbeton útpályát, majd egyedileg gyártott acél pályatáblákból újjáépítette;
  • elvégezte a bent maradó acélszerkezetek javítását;
  • restaurálta a pályaszint feletti kőfelületeket;
  • rozsdásodás elleni védelemmel látta el a láncokat és a híd szerkezetét;
  • szigetelte és aszfaltozta az útpályát.

Ezeken kívül visszaépítette a Clark Ádám téri körforgalmat, és amint az időjárás engedi, befejezi a növények telepítését, illetve a füvesítést is. Az elmúlt héten sikeresen megtörtént a híd új közvilágításának fénymérése, de a restaurált vagy rekonstruált kandeláberek és a világítási rendszer próbaüzeme jelenleg is tart.

 

A híd végleges forgalmi rendjéről a fővárosiakat is megkérdezik

A Lánchíd felújítása az eredeti tervek szerint folytatódik, teljes átadásáig a híd munkaterület. A kivitelezés többek között a járdaépítéssel folytatódik, ezért gyalog csak a felújítás következő szakaszának befejezése után, várhatóan 2023 őszén lehet átkelni a hídon.

A november közepén lezajlott próbaterhelés után eredményesen zárult a közbenső műszaki átadás-átvétel folyamata: a Lánchíd ideiglenes forgalomba helyezéséhez hozzájárult az építési engedélyen szereplő valamennyi szakhatóság – ismertették.

A híd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik majd döntés, a budapestiek véleményének kikérésével.

 

Új autóbuszjáratot is bevezettek

A közlemény arról is tájékoztat, hogy a BKK a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel kelnek át:

  • a Széll Kálmán tér és a Vár felől érkező 16-os autóbuszok ismét a Deák Ferenc térig közlekednek;
  • új autóbuszjárat közlekedik 216-os jelzéssel a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között korszerű, nagy kapacitású szóló Mercedes autóbuszokkal;
  • az eddig ideiglenesen az Erzsébet hídra terelt 105-ös autóbuszok ismét a Lánchídon haladnak, gyorsabb kapcsolatot biztosítva a pesti és a budai oldal között;
  • a 178-as autóbuszok Pesten továbbra is a Gyöngyösi utca végállomásig közlekednek már a Lánchídon keresztül – a 105-ös buszokhoz hasonlóan, az Erzsébet híd helyett;
  • a 916-os és a 990-es éjszakai buszjáratok péntekről szombatra virradó éjszakától ismét a Lánchídon közlekednek, nem érintik az Erzsébet hidat.

Télen az időjárástól függően dolgoznak majd a munkaterületen, elsősorban a híd felszín alatti részein, az állványzaton, illetve a műhelyekben. Az új gyalogosjárda elemeit már idén beépítették, de a járdák burkolatát jövőre készítik el, és ekkor helyezik a hídra a felújított, restaurált gyalogos műemléki korlátokat, valamint járdakandelábereket is. Szintén 2023-ban fejezik be többek között a pesti és a budai hídfőben lévő, már szerkezetkész aluljárókat, illetve a díszvilágítás kialakítását.

ÚtépítésA-Híd Zrt.LánchídBudapestBKKhídfelújítás

Hírlevél

Hirdetés