2024.04.19, Péntek
Nagyot lép előre a Pilis határán fekvő közkedvelt turistacélpont közlekedésbiztonsága
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Nagyot lép előre a Pilis határán fekvő közkedvelt turistacélpont közlekedésbiztonsága

magyarepitok.hu

2023.05.31. 10:01 - Hegedűs Gergely

Többek közt a kéktúrázók, illetve településre érkező turisták biztonságos közlekedését is segíti, ugyanakkor a helyi lakosok életminősége is jelentősen emelkedik a pilisborosjenői beruházás által, amelynek Ófalut érintő részeit a KM Építő kivitelezi.

Hirdetés

Már zajlik a Pilisborosjenő több pontját is érintő infrastrukturális fejlesztés – derült ki a Pilis határán fekvő település honlapjának híréből. A munkák az Ófalu nevű településrészt, illetve a külső településrészt egyaránt érintik, közülük az előbbi településrész a KM Építő Kft. kivitelezésében újul meg.

Ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a felújítások során többek közt az alábbi munkákat végzik el:

  • a Kossuth teret és a Prohászka Ottokár utcát érintve kiépítik a hiányzó járdaszakaszt;
  • a Fő úton járdát újítanak fel, illetve és új járdát létesítenek;
  • a Kövesbérci utcát felújítják és ugyanitt párhuzamos parkolókat építenek;
  • a Kövesbérci utcai buszmegállópárt is felújítják, továbbá gyalogos-átkelőhelyet hoznak létre;


A kéktúrázók biztonsága miatt is fontos a projekt

A projektben Solymáron a 10-es főút mentén összesen három buszmegállópár újul meg, továbbá egy hiányzó buszmegállót is kiépítenek a kivitelezők a Téglagyári útnál.

A közlekedésbiztonság növelése érdekében a Kövesbérci utca - Bécsi út (10-es főút) kereszteződésnél közvilágítás-fejlesztéssel együtt jelzőlámpás gyalogátkelőhely is létesül. Ez a projektrész amiatt is jelentős, mert a Kövesbérci utca mentén halad az országos kéktúra útvonala is, jelenleg rendkívül balesetveszélyes átvezetéssel a 10-es főúton, ahol több gázolás is történt az elmúlt években.


Ezért van szükség az új járdákra és parkolókra

A lapunkhoz korábban eljuttatott információk szerint Pilisborosjenőn a KM Építő kivitelezésében zajló, Ófalut érintő munkák három részből állnak:

  • a Kossuth tér - Prohászka Ottokár utcai játszótér közötti hiányzó járdaszakasz kiépítése;
  • P+R parkoló építése;
  • a Fő úti járda felújítása és új járda építése.

A szóban forgó munkákat az ófalui részén zajló ingatlanfejlesztések indokolják, amelyek következtében nagy szükség van mind a járdákra, mind a parkolókra.

Ennek megfelelően valósul meg a Kossuth tér - Prohászka Ottokár utcai kereszteződéstől hiányzó járdaszakasz kiépítése is, mivel a játszótérre tartó kisgyerekeseknek, babakocsisoknak közlekedésbiztonsági szempontból fontos egy megfelelő minőségű, új járda.


A település természeti kincsei miatt érkező autóforgalmat is kezelik a beruházással

A Fő úton az Ilona utca kereszteződésétől a Fő út 13. számig hiányzik a buszmegállóhoz vezető gyalogos járda, ennek pótlásával a buszhoz közlekedő gyalogosok helyzete megoldódik. A másik orvoslandó probléma, hogy a Fő úton az Ilona utca kereszteződése és a Fő utca 1. között a járda rossz állapotban van, miközben itt is jelentős a gyalogos forgalom a közeli iskola miatt.

A lapunkhoz eljuttatott összegzés a P+R parkolók jelentőségére is kitért.

Eszerint Pilisborosjenő természeti adottságai miatt hétvégenként tavasztól-őszig akár naponta több száz autóval érkeznek ide kirándulók, a levendulaszezonban pedig még ennél is többen. Az így kialakult jelentős gépjárműforgalom mérséklésére építik ki az Ófalu elején az ingyenes P+R parkolót: ez a Budai úton, a Tűzoltóság mellett valósul meg.

ÚtépítésútfelújításKM Építő Kft.Pilisborosjenő

Hírlevél

Hirdetés